Магията в куклите на m.i.i.a.

9
Добави коментар
artandblog
artandblog

Запознайте се с днешната ни невероятна авторка в рубриката Арт представяне – Ивайла Стоева, която стои зад невероятните кукли с марката m.i.i.a. (mama Iv in action).

Тя е от Стара Загора, но е сбъднала мечтата си да живее на морето и сега е във Варна. Завършила е начална педагогика в СУ Св. Климент Охридски, но както често се случва в живота никога не се е занимавала с това. Работила е като декоратор в магазин за художнически и хоби материали, а днес е истинска вълшебница, която вдъхва живот на кукли от плат. Както и сами ще видите Ивайла обича малките детайли и предизвикателствата, но повече за нея прочетете в нейното представяне.

Коя е Ив?

На първо място Ив е майка на две прекрасни деца – Съни и Дани. Напук на всичко в живота ми влизат само слънчеви хора и срещата с най-важният от тях ме направи майка. Ив в същото време е и дете, което не иска да порасне и не пуска света на детските фантазии и красота. Тя обича веселите цветовете, хубавите форми и не спира да търси образи и създания в облаците и дори в шарките на плочките в банята. Приятно разсеяна е, а това обяснява много други неща… Влага старание във всичко.

Кога и къде започна всичко?

Спомням си по-ясно студентските години. Запознах да ходя на уроци по моден дизайн, участвах в конкурси, учех се да рисувам. Тогава имах много време и го запълвах с подобни занимания. Давам си сметка, че до преди да започна работа в магазин за художнически и хоби материали не съм знаела почти нищо за боите и материалите, които мога да ползвам – това всъщност беше моето училище.

Защо твориш?

Ама това е такава магия! От няколко парчета плат да сътвориш образ, който да носи своето уникално излъчване и да знаеш, че ще донесе радост на някого и ще му остане скъп спомен. Когато срещам усмивките и възторга на децата знам, че съм си свършила работата.

Какво ти дава изкуството?

Красота! Аз си мечтая да живеем в красива къща с дворче, цветя, бели дървени стени и бледи пердета на точки, и така се пренасям там с тези красиви платове и форми, мечти за две цветни детски стаи и малко ателие за мен, а през прозореца гледаме морето…

Какво ти взима изкуството?

Тук отговарям без да мисля, защото знам, че ми отнема от времето, което трябва да дам на децата си. Понякога мислите ми са толкова заети от това, какво следва да направя и не ги чувам или съм толкова изморена в края на деня, точно когато сме всички заедно, времето не ми стига за всичко, което искам да направя!

Кое те вдъхновява?

Красивия и уютен дом пропит със спомени, носещ се аромат на ванилия и топъл сладкиш и искрен детски смях…

Кое те зарежда положително?

Пътуванията, много обичам да пътувам!

Като артист чувстваш ли се различен човек?

Всеки е добър в нещо, дали това е счетоводство, архитектура или изкуство. Аз открих своя талант и го развивам с години, добра съм в това, което правя сега и не съм по-различен човек. Това, което правя е различно.

Как и от къде се информираш за новостите в изкуството?

Аз се ровя в интернет и списанията всеки ден! Аз почти нямам книги за сметка на списания. Мисля, че е много важно „часовника” ти да е настроен със световните тенденции и да си адекватен на всичко, което се случва в твоята сфера.

Какво би казала на всички, които се занимават с изкуство в България?

Най-важното е да не се самозабравяш и да се развиваш. Да се стараеш и да даваш винаги повече от 100% от възможностите си! И моля ви, не копирайте, а потърсете собствения си почерк!