Идеи за летен декор

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Лятото предполага дом, пълен с настроение, прохлада и усещане за свобода. Всичко това се постига с помощта на подходящ декор. Предлагаме ви няколко лесни за изпълнение идеи за летен декор.

Летни цветове

Кой е казал, че подходящи за лятото са само нюансите на синьото, червената морска тематика и пясъчното бежово. Палитрата от летни цветове включва много повече багри. Препоръчително е жълтото, защото зарежда с настроение и се асоциира с хубавото време и слънчевите лъчи.

На особена почит през лятото е и зеленото, защото създава усещане за свобода и за връзка с природата. Калъфки за възглавници, покривка за маса, палми и други нецъфтящи растения са идеалното решение за летен декор в зелено. С приоритет се ползва и бялото във всичките си нюанси (слонова кост, шампанско, кремави отенъци). С него домът изглежда по-просторен и светъл.

Летен декор с подходящи мебели

Използвайте и мебелите, за да постигнете идеалния летен декор. Заложете на естествени материали от природата. Ако сте се спрели на дърво, по-добре е да е светло, тъй като тъмните мебели са характерни за по-студено време. Идеални са лятото за висящите столове, перфектни заместители на хамаците, ако си нямате градина.

Някой от ъглите на антрето или хола може да декорирате в стил лято с помощта на малка масичка за кафе.Поставете на нея слънчогледи или други любими цветя в порцеланова кана за вода или във ваза от цветно стъкло. На масичката може да оставяте любими книги или списания, а до тях да поставите свещ, облепена с пясък и миди за повече лятно настроение.

Другият вариант е да обновите мебелите си. Например, ако имате маса, чийто плот е изработен от дървени летви, то може да ги пребоядисате. Подходящи комбинации са омбре ефект в синьо или тюркоазено, морски мотив в синьо, червено и бяло, еко модел в нюанси на зеленото. В банята може да махнете вратичките и рафтовете на по-голям шкаф – на тяхно място сложете два по-големи ратанови панера или кошници съответно за мръсни и чисти кърпи.

Лятото означава светлина

Хората асоциират летния сезон с повече светлина, затова вечер, когато времето се разхлади, дръпнете завесите. Може да ги държите прибрани с помощта на морски щипки – скривате обикновената дървена щипка за простор под голяма мида, прикрепена с помощта на секундно лепило. Другият вариант е да приберете пердето с помощта на панделка от канап или на връв, имитираща корабно въже.

Летен декор за дамския кът

Повечето дами, особено по-суетните, си имат шкафче с козметика и аксесоари. За да впишете дамския кът в лятната атмосфера, може да украсите тоалетката с настолно огледало, чиято рамка сте украсили с миди и рапани, и цветен фенер с ароматна свещ вместо нощна лампа.

В духа на летния декор, ето и една идея къде да държите бижутата си. В краищата на малко корково табло закачете ъгълчетата на рибарска мрежа или на канапена мрежа, изплетена от вас (достатъчно е да наслагате конците, така че да се получи решетка). Завържете краищата на някое от пинчета, забити в таблото. На мрежестото табло може да закачате висящи обеци или по-леки гердани и висулки.

Декор с миди

Летен декор без миди не може. Вземете една по-голяма мида (продават се в магазините със стоки за дома или по пазарите по морето) и я използвайте като акцент на масата, като я напълните с бонбони. Друг вариант е да си купите по-голяма раковина, която да ви послужи като заместител на ваза и да аранжирате в нея красив летен букет.

Градински свещник за лятото

Необходим ви е голям стъклен буркан, парчета дантела (по възможност различни), секундно лепило, ароматна свещ и пясък.Увийте около буркана парче дантела, като го закрепите с лепило  към стъклото там, където краищата се събират. Важно е дантелата да е стегната, за да не се отпусне. На известно разстояния направете същото с другите парчета. Напълнете буркана с пясък и поставете в него ароматна свещ.

Още идеи за летен декор:

Заменете зимните килими с малки пътеки от по-леки материи по възможност в светли тонове.
Отпечатайте върху калъфки на декоративни възглавници щампи на цветя, миди или други летни мотиви. За целта са ви необходими картонен шаблон, спрей или текстилна боя.
Може да украсите възглавниците с пейзаж от копчета. Сини и в различни размери за пресъздаване на морето, жълти – за слънцето и няколко цветни за изобразяването на цветен плажен чадър.
Заменете дървените столове на балкона с удобни цветни възглавници или барбарони.

15.07.2013/ Христина Спасова