Ягоди – ползи и вреди

2
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

 
1
2
3
4
5

(3 гласа, оценка 5.00 от 5)

Ягодата е тревисто многогодишно растение. Полезните свойства на ягодите са добре познати на хората още от времето на Хипократ. Те са се използвали за медицински цели.

В наше време непретенциозни ягоди се отглеждат в почти всяка къща. Всички знаят, че ягодите са полезни. В големите супермаркети се продават почти през цялата година, а предвидливите домакини приготвят конфитюри и компоти за зимата. Ягодите са важен компонент за много десерти. Те също са чудесна украса за готовите сладкарски специалитети: сладолед, торти, пайове.

Предимствата на ягодите са в това, че са чудесен източник на витамини и минерали. Те съдържат витамините С и В5, фолиева киселина, калий, както и много други минерали. Калият е елемент необходим за здравословното функциониране на сърдечно-съдовата система. Той укрепва стените на кръвоносните съдове, нормализира функционирането на сърцето, предотвратява развитието на много заболявания и намалява очното налягане. Ето защо ягодите имат положителен ефект върху зрението. Ароматните ягоди помагат при артрит и подагра: те съдържат много антиоксиданти, които помагат за поддържане на здравето на всяка клетка в тялото, както и детоксиканти, които премахват вредните вещества от организма. С други думи, ягодите имат положителен ефект върху здравето и като цяло имат общоукрепващо действие. Предимствата на ягодите се използват при лечение на анемия. Смята се, че консумацията на ягоди има благоприятен ефект върху кръвотворната функция. Ягодите влияят на нервната система, предотвратяват отслабването на паметта, умората и стреса. Според последните проучвания, консумацията на ягоди служи за предотвратяването на рак. В козметиката ягодите са съставки на много маски. Смята се също, че спомагат за избелването зъбите.

Вредата от ягоди се проявява при прекомерно използване и заболявания на стомаха. Ягодите трябва да се консумират с особено внимание от тези, които страдат от хиперацидитет, гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника. Киселините, съдържащи се в плодовете може да има стимулиращ ефект върху лигавицата. Ползите и вредите от ягодите зависят на първо място от количеството на потребление. С ягодите трябва да внимават и майките на децата до 1 година, защото те са силен алерген.