Най-„добрите“, унищожителни и скъпи оръжия в света

3
Добави коментар

В първата част –  Най-добрите оръжия на XX век представих скромна класация на 7 огнестрелни оръжия, които са придобили култов статус през миналия век и са използвани и до наши времена. Днес обаче няма да си говорим за пушки и пистолети, а за най-огромните, скъпи и ефективни оръжия за масово унищожаване. Класацията, разбира се, отново е субективна. За по-лесно я разделям на категории и давам по 1 пример от всяка.
Бомби – Атомната бомба

Няма смисъл да казвам защо това седи на първо място. Най-разрушителното и могъщо оръжие, измислено от човека. Днешните атомни бомби са над 1000 пъти по-мощни от тази в Нагасаки. Всички атомни бомби на планетата могат да унищожат Земята над 40 пъти. Същевременно това оръжие е една от основните причини за неизбухването на глобална война по време на Студената война, а и днес. При ядрена война шансът за взаимно унищожение е 100%, затова и никой не иска да натисне червеното копче пръв. Планетата е била на косъм от унищожението на няколко пъти, най-вече по време на Кубинската ракетна криза през 1962 г. Както и, разбира се, през небезизвестната 1953 г., когато САЩ и СССР, в продължение на 9 месеца, тестват термоядрени бомби. Тогава и часовникът на Страшния съд (символичен часовник, чийто стрелки колкото по-близо са до 12 часа в полунощ, толкова по-близо е човечеството до ядрена война) сочи 2 минути преди полунощ. Днес най-голяма заплаха за ядрена война идва не от големите развити страни, а от позволяващите си своеволия и фанатични държави като Северна Корея и Иран.

Изтребители – F-22 Raptor
Тук могат да се сложат изключително много култови и известни модели, но избрах този, защото е може би най-скъпият и модерен боен самолет в света в момента. От него има едва около 190 бройки, всяка от които струва над 210 милиона долара. Разработването му е струвало 40.5 милиарда. Създаден е от Lockheed Martin и Boeing и е наистина смъртоносно, при това невидимо оръжие. Целта му е проста – идентифицира и унищожава тотално целта си преди да е забелязан. Уникалното при него, освен, че е стелт, е мултифункционалността му. Той може да бъде използван като изтребител, за бомбардировки, радиоелектронна борба и разузнаване. В експлоатация е от 2003 г. и е планирано да бъде използван до 2040 г. Той е първият самолет от пето поколение. За разлика от останалите „претенциозни“ стелт самолети, той може да каца и да се ремонтира в обикновени хангари. Достига до 2,410 км/ч и може да лети 3220 км. без да презарежда.

Танкове – T-90

Руският Т-90 е може би най-добрият танк в света в съотношение ефективност-цена. Тази машина е силно модернизирана версия на класиката Т-72 и носи традициите на всепризнатия за най-добрия танк, произвеждан някога – съветския  Т-34, който решава хода на войната за СССР. T-90 е на въоръжение от 1993 г. Екипажът му е от 3-ма души, разполага с 1100 к.с., има 125 мм основно оръдие, ПТУР АТ-11 снайпер, две картечници и гранатомет за димна завеса. Бронята му е засекретена, но в бойни действия танкът е бил удрян от 7 противотанкови снаряда и все още е бил боеспособен. Уникалната му броня го защитава от всички видове боеприпаси в света. Това е и единствения танк оборудван със системи за активна защита „Щора“ , която засича и взривява приближаващи кумулативни снаряди по време на полет.

Кораби – самолетоносачи клас „Нимиц“
Едва ли друго морско съоръжение заслужава да бъде повече тук. Най-големите, скъпи, тактически важни и мощни кораби в света. Клас „Нимиц“ и всичките му модели служат вярно на САЩ от десетилетия и са еталон за думата „самолетоносач“. Тези могъщи кораби са наистина страшни. Дълги са по над 300 метра, тежат до 100 000 тона, въоръжени са с какви ли не оръдия, издръжливи са на атаки, почти невъзможни са за потапяне и могат да носят по над 85 самолета и хеликоптера (!). Самолетоносачите клас „Нимиц“ се задвижват автономно с атомна енергия и могат да се движат без зареждане в продължение на 23 години. Те са буквално подвижни крепости и са изключително важни за стратегически действия. Само едно от тези чудовища може да се изправи на война срещу някои държави по света и да я спечели. Много често единствено появата на такъв кораб в даден регион е достатъчна, за да спре агресори и да повлияе на световната политика.

Хеликоптери – AH-64 „Апачи“

Няма по-известен вертолет в света. Абсолютна машина за убиване. Мечтата на всяко малко момче (може би военният модел продал най-много играчки, модели за сглобяване и т.н), това е основният американски хеликоптер AH-64 Apache. Разработен е през 70-те години на миналия век и до днес малко машини могат да му се опрат. Може да оперира на свръхмалки височини и да се прикрива зад дървета и хълмове, изниквайки изненадващо. Изключително издръжлив е – понася 12.7-мм куршум, а носещият винт запазва работоспособността си в продължение на 30 минути след попадение на 30-мм снаряд. Специално е създаден да покосява наземни сили – унищожава противникови танкове и военни машини на голямо разстояние. Построен е по такъв начин, че да е максимално незабележим – стъклата не отразяват слънчева светлина, намалено е инфрачервеното му излъчване, боядисан е със специални „стелт“ бои. Има изключително точни и добри системи за насочване, които познават приятелски и противникови мишени, разполага с автоматична система за стабилизиране на полета, доплерова система за навигация, сканираща релефа, системи, които объркват противниковите ракети и предупреждават рано за изстреляни към вертолета такива. Вграденото оръжие на хеликоптера се състои от едно 30-мм авиационно оръдие, което изстрелва 650 снаряда в минута (общо 1190). Въоръжен и със  70-мм неуправляеми ракети,  противотанковата ракети AGM-114 Hellfire с лазерно насочване и ракети въздух-въздух: AIM-92 Stinger.

Подводници – клас „Тайфун“

„Тайфун“ е съветска подводница, използвана и до днес. Това е най-голямата и впечатляваща подводница в света. Безспорно най-опасната военна машина създавана някога. Само една такава подводница може да доведе до края на света. Подводниците клас „Тайфун“ са изключително маневрени, много трудни за проследяване и са най-тактическите бойни оръжия. Именно заради тези подводници никоя страна не би предприела крачка към ядрена атака. Дори да бъде унищожена цялата държава, оцелее ли дори една такава, с противниковата страна е свършено, обяснено на най-прост език. „Тайфун“ е с дължина на корпуса почти 180 метра и ширина над 20 метра.

Захранва се от атомна енергия и може да стои неподвижно в продължение на месеци, без да издаде позициите си. Екипажът се състои от 180 души. За всяко плаване се качват тонове храна, а в кораба има уютни кабини и специални салони за отмора, снабдени с всичко необходимо, които да помагат на екипажа да преодолее психическо натоварване. Подводницата може да плува до 500 м. под водата. Специално е създадена да се движи под  ледове и има способностите на ледоразбивач. Разполага с 20 ракети, всяка от които носи по 10 бойни глави, над 1400 пъти по-мощни от тази в Хирошима. Те имат радиус до 10 000 км.  Една подводница е способна да унищожи която и да е държава по света за по-малко от половин час (или пък половината Земя). На една от ракетите е написано „Лети с мир“, което не е иронично, а цели да покаже за какво всъщност служат всички тези големи оръжия – не за същинска, самоо война, а за да напомнят, че до такава не трябва да се достига, за да възпира врага да предприема каквито и да е бойни действия.

Гледайте страхотен документален филм на Дискавъри. Дълъг е 45 минути и е с български субтитри. Заслужава си.