Сватбени бижута според булчинската рокля

0
Добави коментар

Изборът на сватбени бижута е почти толкова сложен, колкото и изборът на булчинската рокля.  След като вече сте се спрели на роклята на мечтите си, важно е бижутата, чиито ред следва, да бъдат изцяло съобразени с цвета, формата, силуета и материята на роклята Ви. Имайте предвид, че бижутата следва да бъдат изцяло съобразени и с темата на сватбеното Ви тържество. Ние Ви съветваме да бъдете по-пестеливи в избора си, за да избегнете риска да преминете границите на кича.

И така, нека първо определим сред антураж от какви бижута ще се наложи да избираме. Обикновено, пазарът предлага готови комплекти аксесоари – обеци, огърлица и гривна, но ние смятаме, че в изключително редки случаи би било уместно да използвате и трите. Освен тези бижута, към сватбените аксесоари спадат и тиара, часовник и пръстени. Предвид факта, че все пак акцент ще бъде брачната Ви халка, съветваме Ви да оставите всички други пръстени, освен годежния в кутията за бижута. Запомнете, че не трябва да смесвате стиловете – избягвайте комбинации между злато и сребро, различни камъни и висулки. Ако сте избрали огърлица, гривна и обеци, те трябва да са изработени от еднакви материали.

След като определихме видовете бижута, ще се спрем и на материалите – сребро, злато, перли, диаманти и кристали  – всички те, също трябва да бъдат съобразени с модела и цвета на булчинската Ви рокля.

В зависимост от цвета на роклята, можете да прецените какъв да бъде цветът на бижутата. Диамантено белите рокли се комбинират удачно със сребро, диаманти и кристали. Материите в цвят слонова кост изискват избор на злато или перли. Междинните off-white нюанси на бялото позволяват комбинация на сребро и злато или допускат избор на цветен акцент.
Материята на роклята Ви също е от значение. Единодушно определяме перлите като  най-удачен вариант за комбиниране с дантела, диамантите или кристалите– с гладки материи като сатен, коприна или тафта.
Силуетът на роклята и кройката имат значение за мащаба на бижутата. Ако роклята е в силует пищна принсеца, това позволява да изберете и по обемни бижута, масивна огърлица или по-големи обеци. В случай, че роклята Ви е в по-прибран силует, съветваме Ви да спрете избора си на по-малките бижута.
Формата на деколтето е изключително водеща при избора на бижута.  Повечето сватбени рокли са с отворени деколтета и без презрамки – това позволява да изберете огърлица. Ако обаче, роклята Ви е с висока яка или прибрано деколте, пропуснете огърлицата и заложете на изящни обици.

Колкото до формата на деколтето, запомнете, че формата на накитите, които сте избрали трябва да е сходна – кръглото деколте предполага овална огърлица, сърцевидното позволява да добавите висулки, а V – образното изиксва да спрете избора си на  огърлица с близка до триъгълната форма.

Обиците пък трябва да бъдат съобразени както с роклята, така и с прическата. Ако роклята е със силно изрязан гол гръб това предполага, че прическата трябва да е прибрана в нисък или висок кок. В този случай можете да заложите на висящи, по-масивни обеци. Но ако сте заложили на по голяма огърлица, по добре се ограничете откъм размера на обеците. Като цяло, ние смятаме, че булчинската рокля би следвало да бъде достатъчно впечатляваща, за да не е необходимо да подчертавате допълително блясъка си с мащабни бижута. Чифт дискретни перлени или диаментени обеци биха поставили изящен акцент във визията Ви.
Гривните – те не са от най-популярните сватбени аксесоари, но ако все пак решите да ги ползвате е хубаво да знаете, че ако роклята Ви е с дълги ръкави е по-добре да се лишите от тях. Допуска се носенето на гривна върху ръкавици.
Часовникът обаче е по-добре да оставите вкъщи в сватбения ден. Това не важи, ако той е семейно, наследствено бижу или антика, и разбира се, ако си подхожда стилово с цялата ви визия.
Тиарата – освен, че видът и зависи от воала, хубаво е материалът, от който тя е изработена да съответства на този, от който са направени останалите Ви бижута. Ако огърлицата или обеците Ви са перлени, перли трябва да присъстват и на сватбената Ви тиара.

На каквито и бижута да се спрете, не забравяйте, че изборът Ви трябва да е умерен и балансиран. Основният акцент на сватбата сте Вие, а бижутата могат само да допълнят очарованието Ви.

 

Atelier Ivoire,

За булките и роклите с любов!