Гръцки археолог: Перперикон е вторият Мачу Пикчу

2
Добави коментар
tedy79
tedy79

Гръцки археолог е оприличил археологическия комплекс до Кърджали Перперикон с наследството на инките, оставено в Перу – Мачу Пикчу. „В България се намира вторият Мачу Пикчу“, заявил гръцкият археолог и ръководител на разкопките на остров Крит Николаус Стамболидис след като видял Перперикон. Заедно с други учени той е бил на обиколка в Южна България и останал изумен от видяното, разказа археологът проф. Николай Овчаров.

Само месец след започването на разкопките в Перперикон проф. Овчаров се похвали с интересни находки. Той открил повече от 10 сгради. В едно от жилищата се е запазило цялото обзавеждане с всичката покъщнина. Археолозите намерили гърнета, кани, както и съд за печене на хляб от XIV век. Учените открили и четири пръстена – два сребърни и два бронзови. По думите на проф. Овчаров един от тях е бил собственост на богат аристократ. На бижуто имало монограм, които все още не е разчетен. При разкопките се  открили още и мундщук на музикален инструмент, най- вероятно от гайда.

Професор Овчаров алармира, че гробницата в Старосел продължава да се руши. „Старосел е уникален подземен храм. Ако не бъдат взети спешни мерки за него, може да бъде загубен в следващите месеци”, каза археологът. /БЛИЦ