Стречинг упражнения за тазобедрената област

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Тазът заема ключово място в човешката анатомия. Той отговаря за връзката и взаимодействието между гръбначния ни стълб и земята. За да изпълнява адекватно своите функции и за да ни подсигури голям обхват на безопасно движение, от него се изисква да бъде едновременно достатъчно мобилен и изключително стабилен.

За тези му функции отговарят мускули, които много често остават напрегнати и сковани вследствие на ежедневни дейности или едностранчиви тренировки.

Движения в тазобедрената става и участващи мускули

Абдукция – работещи за нея са: средният и малкият седалищен мускул, тензор фасция лата (ТФЛ);

Аддукция – мускулите от групата на аддукторите;

Флексия – дълбоки мускули на пояса, мускули на предната част на бедрото (тъй като при това движение не се изисква особена гъвкавост, лимитиращ фактор тук са меките тъкани, възпрепятстващи движението);

Екстензия – голям седалищен мускул, почти всички от групата на задните бедрени мускули, голям аддукторен мускул;

Външна ротация – голям седалищен мускул, дълбоките мускули на таза;

Вътрешна ротация – повърхностните фибри на средния и малкия седалищен мускул.

От тонуса и гъвкавостта на всички изброени мускули пряко зависи обхватът на всяко едно от движенията в тазобедрената става. Преди да започнем работа по подобряване на обхвата на движение на тазобедрената (както и която и да е друга) става, е добре да се убедим, че именно липса на мускулна гъвкавост е това, което ни пречи на движението, тъй като върху тяхната дължина може да се въздейства чрез стречинг. Ако обаче свободата на движение е възпрепятствана от ставни връзки или костни образувания, не би следвало да ги третираме агресивно, тъй като това би довело до преразтягане и дестабилизация на последните.

Стречинг упражненията, „отварящи“ тазовата област са с различна сложност в зависимост от равнината, в която се извършват, и обикновено изискват известна свобода на движение в задните бедрени мускули. Ако ви липсва гъвкавост в тази част, най-добре е първо да започнете с подходящи упражнения за нея, и едва след това да обърнете внимание на мобилността в тазовата област.

Противопоказания

Не изпълнявайте при разтежения и травми в бедрената мускулатура, поясната част на гръбнака или таза!

Програмата

Препоръчваме прилагането на програмата като допълнение след стандартната ви тренировка, когато сте сигурни, че мускулатурата и ставите са добре загряти.

Изпълнявайте позите последователно, като постепенно увеличавате времето за задържане от 15-30 секунди до около една минута според индивидуалните възможности и усещане за комфорт.

Изпълнявайте програмата между три и шест пъти седмично, след стандартната си силова или силово-кондиционна тренировка.

Препоръки

Когато работите за подобряване на гъвкавостта във всяка част на тялото, но най-вече в централната му област и особено дълбоките мускули, бъдете търпеливи и не принуждавайте тялото си да извършва движения, които са му непосилни на този етап от заниманията ви.

Гъвкавостта се постига с постоянна, целенасочена практика и търпение, не можете да „пришпорите“ процеса на придобиването й.

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде полезна и на тях:

Не изпускай и другите ни статии – абонирай се за имейл бюлетина ни.

Маргарита е фитнес треньор, преминала през специализации към веригата „Asana fitness and wellness” Гърция, в областта на персоналното трениране, power yoga, fit vibe. Сертифицирана в областта на спортното хранене. Завършила обучения в областта на здравословно хранене, Аюрведа, ароматерапия. Активно се занимава с Ащанга Виняса, Хата йога, функционално трениране. Интересите и са в сферата на йога и холистичните науки за здравето.