Турта или тагетес

14
Добави коментар
maritime
maritime

Tagetes

Харесвани са заради пищния си цъфтеж и буен растеж. Те спадат към най-богатите на форми летни цветя. Има над 30 различни вида. Цветовете са кошнички в ярки цветове – жълти, оранжеви, червено-кафяви или пъстри. Листата са тъмнозелени и слабо блестящи.

Грижи – Туртата е изключително непретенциозно растение – вирее на всякаква почва. Единственото условие е тя да не е глинеста, защото остава твърде влажна, което унищожава растението. Ако ви се стори, че растението загива, открийте причината, променете условията и тагетесът ще се съвземе бързо. Издържа дори на засушаване.

При преполиване корените загниват. Най-подходящото време за засаждане на семената в градината е краят на май, като се засяват на около 2 см. Саденето за разсад на изправената турта се прави през март, а на разперената и теснолистната – в началото на април. Най-добрата температура за растеж на младите растения е 18-20°С. При застудяване под 10°С по листата се образува налеп и растежът се преустановява. Разперената турта може да бъде пресадена в сандъче и да преживее зимата.