Крематориум разбуни пет квартала

2
Добави коментар
tedy79
tedy79

Огромно напрежение зрее сред жителите на столичния кв. „Люлин“ след решението на столичния парламент да се изгради нов гробищен парк с крематориум в землището на кв. „Филиповци“.
За крематориума и парка съобщи лично арх. Петър Диков по време на сесията на общинския съвет на 30 май, защото така ще се реши въпросът с недостига на гробища в София за 40 години напред. Вече се готви подробен устройствен план и желанието на арх. Диков е работата по него да започне още догодина.

След месец и половина протести обаче главният архитект е склонен да даде заден. „Никой не е казал, че крематориумът ще бъде точно на това място“, казва Диков пред „Преса“. Според него българите нямали традиции в кремирането, а и било скъпо. Той все пак уточни, че разстоянието от него до първите блокове на „Люлин“ ще бъде по-голямо, отколкото вече действащия на Централните гробища.

Крематориумът, който според жителите на „Люлин“ ще „бълва вредни частици във въздуха“, ще бъде на малко повече от 2 км от първите блокове на квартала, който по брой жители може да се мери с град като Плевен. В него живеят над 121 000 души и според брокери цените на жилищата там ще паднат минимум с 20%, ако заработи крематориумът. /БЛИЦ