Как да се справите с упоритите петна?

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Петната са неразделна част от ежедневието на всяка динамична жена, особено ако е и майка.

Някои от тях изчезват само с вода и сапун, но в повечето случаи дори изпирането с „магическите“ перилни препарати не помага. Колко любими дрехи и текстилни повърхности сте загубили така?

За да сложите край на неудовлетоврението ви предлагаме няколко ефективни трика за справяне с упоритите петна, които ще вдъхнат втори живот на всички зацапани материи.

Остатъци от повърнато по блузата, залепнала дъвка на дивана, пастели на килима и пръски от олио по покривката. Познато, нали? Дори да осъзнавате, че малчо не е виновен за естествените си рефлекси или неосъзнатото си поведение, гневът ви се трупа вътрешно, особено, ако петното попадне върху току що купена блуза или нов килим.

Е, с малко изобретателност и навременни действия, то може да остане само хубав спомен, на който след време да се смеете. Преди обаче да преминем към конкретните методи за справяне с упоритите петна, ще ви припомним трите основни правила:

1. Предварителната обработка на петното е най – важна, защото при засъхване някои петна попиват дълбоко във влакната на материята. Вода и малко почистващ препарат на мястото ще разградят частично мръсотията.

2. Колкото по-бързо се заемете с почистването на петното, толкова по – големи са шансовете ви да го премахнете напълно.

3. Преди действие с каквито и да било средства, изпробвайте ефекта им върху малък участък от плата, за да се уверите, че няма да направите нещата още по-лоши.

А сега, на работа!

Как да премахнете петно от кръв? Полейте изцапаното място със студена вода и разтъркайте лекичко с върха на пръстите. Ако не се получава, добавете малко сода бикарбонат или готварска сол и продължете. В краен случай, опитайте със сух прах за пране и четка, но внимавайте да не развалите текстила.

Как да премахнете петно от трева? Накиснете дрехата в разтовр от топла вода и прах за пране. При по груби материи можете да подпомогнете проникването на почистващите частици с четка за зъби. Изчакайте няколко минути и проверете. Ако все още личат жълто – кафеникави остатъци, опитайте с разтовр от вода и оцет или вода и сол. В краен случай – с метилов спирт.

Как да премахнете петно от мастило? С лак за коса! Сложете чисто парче плат парцал под петното и пръскайте докато тъканта поеме. Оставете няколко секунди и разтъркайте с чист парцал. Повтаряйте докато мастилото изчезне и изперете веднага.

Как да премахнете петно от кал? Изчакайте калта да засъхне и я изчеткайте от повърхността. Нанесете лек почистващ препарат и вода и разтъркайте за да се образува пяна. Ако след изплакване има остатъчни петна, направете разтвор от оцет и вода и едва тогава сложете дрехата в пералнята. Ако последното не е възможно, оставете мястото да изсъхне, отново четкайте и нанесете разтвор от веро и вода.

Как да премахнете петно от шоколад? Първо изчакайте шоколада да засъхне. Отстранете парченцата нежно с лъжица или нож. Поставете изолираща преграда под петното, а върху него поръсете почистващ препарат. Разтъркайте с пръст, изплакнете с топла вода и повторете, ако е необходимо.

Как да премахнете петно от мазнина? Първо нанесете абсорбиращ прах агент (царевично нишесте, сода бикарбонат, бебешка пудра) и оставете да подейства. Изплакнете с топла вода. Ако има остатъци поръсете с прах за пране. Докато лечение, не забравяйте да поставите абсорбиращ бял плат под петното. Не забравяйте да подложите хартия или плат под петното, за да не попие мазнината в други участъци.

Как да премахнете залепнала дъвка? Замразете я! Ако не можете да сложите изцапаната материя във фризера, отделете няколко нубчета лед в торбичка и наложете върху мястото. Би трябвало да я премахнете без остатъчни следи щом се втвърди.

Как да премахнете петно от червено вино? Наръсете мястото обилно със сол. Тя ще абсорбира виното и ще започне да розовее. Накиснете материята в студена вода с прах за пране и оставете да престои една нощ. Ако не можете да направите всичко това веднга, потърсете газирана вода и третирайте петното с нея.

Как да премахнете петно от кафе? Нанесете щедро количесто препарат за съдове върху петното, разтъркайте леко с пръсти и изплакнете мястото с топла вода (колкото позволява материята). Разтвор от оцет и студена вода или поръсване със сода бикарбонат също помага. Препоръчително е да действате върху обратната страна на материята.

Как да премахнете петно от плодов сок? Накиснете материята в студена вода за половин час. След това добавете малко прах за пране и топла вода, за да проникнат в дълбочина. Изплакнете с хладка вода. Ако е нужно, нанесете разтвор от оцет и вода (1:2) за 10 минути и изплакнете.

А какви са вашите методи за справяне с упорити петна?