Защо някои котки изоставят малките си?

1
Добави коментар

Котките са сред най-добрите майки в природата. Те са много грижовни и защитават поколението си със зъби и нокти – буквално. Обикновено родилният процес протича без усложнения и писаните успешно отглеждат котетата си. Но всяко правило си има излкючения. Ето някои от причините, които могат да накарат една котка да изостави малките си на произвола на съдбата:

Женската е твърде незряла емоционално и физически, за да се грижи за котилото си. Това се случва на млади животни, раждащи за първи път. Обикновено се справят успешно с второто котило. За да се застраховате срещу такава ситуация, не позволявайте на женската да забременее още след първото разгонване. Най-добре изчакайте до следващата година или да има навършени поне 12 месеца.
Ако женската е била отделена прекалено рано от собствената си майка, тя може да не придобие нужните й социални умения и да не знае как да се грижи за малките. Личният опит на котката като бебе може да бъде решаващ за степеннта на грижовност на майката към малките и за вниманието, което тя им отделя. Затова, вземете бъдещата си любимка най-рано, когато има навършени поне 2 месеца и половина. Още по-добре 3 месеца. Не отделяйте по-рано и котетата, които Вашата котка ще роди.
При някои котки може да се появят проблеми с млечните жлези и майката няма да има мляко. Дори женската да не изостави малките, те ще умрат без намесата ни. Щом видим, че малките губят жизнеността си, не наддават тегло, не мячат и реагират вяло на побутване от наша страна, то трябва да се намесим мигновено. Колкото по-млади са котетата, толкова по-опасно за тях е недохранването. При новородените, дори няколко часа могат да бъдат решаващи. Проблеми с кърменето могат да се получат и при прекомерна употреба на някои хапчета против разгонване, рак на млечните жлези и др. Щом забележите, че котката Ви има подобен проблем, се консултирайте с ветеринар.
Майката може да стане жертва на инцидент и да не може да се върне при котилото. Сред опасностите за женската са отровени мишки, поглъщане на градинска и домашна химия, пътни инциденти, нахапване от кучета и т.н.
Някои женски просто не са родени, за да бъдат майки. Не мога да обоснова това твърдение с научни факти, но в някои случаи е вярно. За щастие при котките се случва рядко.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза: