Доц. Н. Радулов: В специалните служби в България спят, не сме готови за терористичен акт

1
Добави коментар
rhp
rhp

Още по темата

​Цветанов дари 50 570 лв. за Център за деца с аутизъм в София

2015-04-15 22:07:18

Стартира идея за изграждане на православен храм в Испания

2015-04-15 18:36:07

Ако обвиним Хизбулла за извършител на кръвопролитието ще е по политически причини, нямаме категорични доказателства, казва експертът по национална сигурност

Николай Радулов е бивш секретар на МВР, преподавател в НБУ. Доцент, доктор на философските науки. Автор на книги и статии в сферата на сигурността. Избран е за най-добър преподавател на НБУ за 2012 г. 

Интервю на Стойко Стоянов

– Г-н Радулов, една година след атентата на летището в Сарафова по-подготвена ли е България да посрещне нов терористичен акт?

– В момента специалните служби на страната са точно толкова готови да противодействат  на един терористичен акт, колкото и по времето на миналогодишния инцидент. Прехвърлянето на ГДБОП  в ДАНС  става чисто механично, без да се огледат , без да се осмислят връзките мужду двете институции. Новата мегаструктура ще мине доста време докато заработи  пълноценно и ефективно. Ще трябва да се изготвят и вътрешни правилници, които разпределят задачите, в съответствие с поправките в Закона за ДАНС. ГДБОП сега мина с всичките си активи и пасиви към Агенцията, но тя си стои на старото място, а хората не са наясно дали ще останат на постовете си, или ще има нови назначение. Така и двете структури са в състояние на изчакване. В същото време обстановката по линия на тероризма в цял свят е доста динамична. Непрекъснато има терористични актове, така че по никакъв начин ние не сме изведени от зоната на опасност. Моето мнение е, че  готовността ни не е добра за предотвратяване на терористичен акт.

Говорейки за готовността на органите на реда трябва да анализираме и още един проблем – протестите на гражданите поглъщат ресурса на МВР, за да обезпечи тяхната сигурност и безопасност, това е доста трудоемка работа. Може да има провокатори, агресивни елементи, може да избухне и взрив, защото публичните мероприятия са любимо място за терористични актове. Предвидимо е, че там жертвите ще са много, а и внушенията в обществото ще са по-силни. Големите маси хора на улицата ангажират страшно много полицаи. Вече 33 дни състава на МВР е по площадите, момчетата са уморени, вероятно изнервени. Така че имаме, от една страна, непрекъснато поддържане на готовност за охрана на масови мероприятия, а от друга страна – имаме недостиг и непопълнен състав на МВР по дирекции, съгласно реалния им щат. В София става дума за около 770 души, които не са назначени по щат. Не го попълват умишлено защото директорите се притесняват, че предстоят съкращения, а те не искат да режат така да се каже живо месо и затова държат  този изкуствен резерв. Но всичко това засилва напрежението, отслабва готовността за реакция. След един месец протести, охраняващите полицаи едва ли са в състояние да правят нещо друго освен заграждения, камо ли да наблюдават да идентифицират признаци за подготовка и извършване на терористичен акт. От друга страна, сезонът на морето е започнал. По традиция директорите на РДВР, от вътрешната част на страната командироват полицаи по крайморските зони. Сега тези хора се пренасочват към София. За това сега се отчита нарастване на криминалната престъпност по Черноморието –  бум на кражби, пълно е с джебчии, проститутки.

– Съществува ли в момента реална опасност от нови терористични атаки към България?

– Балканският полуостров е една от зоните, към които терористични организации от Близкия Изток проявяват интерес. Причините са че биха могли да намират  тук логистична подкрепа и места където да се укриват и почиват. За сега няма такива сигнали. Но знаем, че когато става въпрос за Израел и техните граждани, винаги съществува опасност. Моята информация е, че пристигащите у нас израелски туристи се охраняват доста щателно и освен това към момента няма съобщения от чужди разузнавателни служби за заплахи към нас. И слава Богу, че е така, защото готовността ни да им противодействаме е нулева, а също и да разследваме ефективно.

– Как да си обясни обществото факта, че една година след атентата няма ясни резултати – не се знаят истинските имена на терористите, поръчителя, източника на взривното вещество, всичко е само едно „обосновано предположение”?

– Вината за това състояние на разследването на бомбения взрив на летището край Бургас е изцяло на предишното управление на специалните служби и ръководство на МВР. Със своето поведение след кървавия инцидент миналата година те показаха, че нямат нищо общо с професионализма. Смущаващ е самият начин, по който се погрижиха за местопрестъплението, позволиха свидетели, улики и веществени доказателства да бъдат веднага изнесени от България. Позволиха на израелските служби да си приберат всичко, което ги интересува, включително и да измият кръвта от мястото на трагедията. Това говори по-скоро за опит да направят удоволствие на партньорите, отколкото реално да разследват. Все пак аз съм сигурен, че има успехи в разследването, но те не са свързани с българската страна. Сигурен съм, че израелците и американците имат доста сериозна информация по отношение на това какво се е случило на летището. А нашите служби разполагат с тази информация, която им е отпусната от чуждите партньор. Очевидно обаче е, че чуждите служби искат на база на тяхната информация от нас да излезе заявлението за извършителя. Но ние нямаме основание за такова решение, самият факт, че след една година самовзривилят се атентатор още не е известен, няма такъв профил, няма такова ДНК в никои база данни. Говори се за някакви илюзорни пет съучастника, трима може би са българи, говорили с предплатени SIM карти и т.н. Но факт е, че тези приказки се изговарят една година след атентата, а това означава, че всички следи, до които са стигнали нашите разследващи са безпереспективни. Моето предположение е, че ако се стигне до извършителите и поръчителите на атентата, това ще стане от чужда специална служба.

– Защо произходът на взривното устройство остана  мистерия?

– Производителят на взривното вещество вероятно се знае, но проблемът е как и чрез кой е стигнал до терористите. В България са едно – две предприятия, които имат такова производство. Но взривът не е взет директно от тях, а е минал през някаква верига от хора, тя се губи и не е ясна. Не е тайна, че в България не е  невъзможно човек да се снабди с необходимите компоненти за една бомба, или с друго оръжие. Знаем как стоят нещата с военните производства, какво се случва с Вазовските заводи – огладнели работници, не са взимали от година заплати, потънали са в дългове.  Такива хора са лесно податливи да продадат и взрив и оръжие. Точно по тези канали оръжие е попадало в ръцете на криминални структури. Тоест възможностите са много и са трудни за проследяване.

– В България има ли спящи клетки на ислямисти-терористи?

– В България има спящи специални служби, отколкото спящи клетки на терористи. За какво са им на терористите да поддържат тук спящи клетки, да хабят ресурс, след като могат необезпокоявано да влезна у нас по всяко време, да си набавят взрив. Защо им е тогава да създават дълбоко нелегални и консервирани структури. Това е прийом на терористичните организации от преди падането на Желязната завеса и имаше причини за такъв начин на действие. Сега няма логическо основание за съществуването на такива тайни структури.

– САЩ ни притискат да признаем, че Хизбулла е извършителят на атентата, какъв е рискът, ако изречем недоказани обвинения?

– И аз съм съгласен да признаем, че е Хизбулла, но стига да имаме доказателства и то конкретни. Докато не разполагаме с конкретни факти, всяко едно такова решение ще е политическо. Независимо дали леви или десни ще управляват държавата, ако сме сигурни в участието на Ливанската групировка, то тя няма да бъде премълчана, но да говорим с предположения е несериозно. На този етап разполагаме единствено с предложения и те не са годни за друго. Вероятно има и доказателства, но поради определени причини партньорите или не ни ги предоставят, или са показани на някой от управлявалите държавата, но не са им били предоставени.

– Възможна ли е версията атентатът да е дело на българска групировка, за да дискредитира управлението на ГЕРБ?

– Това са конспиративни теории. Ако този акт беше на българска организация, до сега поне двама от групата да са предали останалите, или пък по чисто криминално разследване щеше да се стигне до помагачите и изпълнителите. Атентатът е външна работа, поне това е ясно, камикадзето не е български гражданин.