Брюксел обмисля по-ниски такси при ползване на дебитни и кредитни карти

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Oчакваното намаление на приходите от такси и комисиони за ползване на кредитни карти по оценки на комисията ще е с 2.2 млрд. евро до 3.5 млрд. евро за целия ЕС.

© Jim Bourg

Европейската комисия (ЕК) обмисля намаляването на таксите, които потребителите плащат за ползването на дебитни и кредитни карти. Планът идва на фона на спряната в последния момент инициатива за отпадане на таксите върху дебитните карти. Ако бъде прието, решението ще има последствия върху сектора, доминиран основно от гиганти като MasterCard и Visa. Според Financial Times Брюксел обмисля въвеждането нови правила, които да регулират сектора, тъй като старите нарушавали правилата за свободна конкуренция и оскъпявали услугата за потребители и търговци.

Ново, но не съвсем

Секторът, който обслужва огромен брой разплащания, е обект на строга регулация от страна на ЕК и от време на време попада в полезрението на регулаторите. Последните предложения целят намаляването на постъпленията от такси при използването на дебитни карти в Европейския съюз до 2.5 млрд. евро през тази година, спрямо 4.8 млрд. евро през миналата. Що се отнася до кредитните карти, очакваното намаление на приходите от такси и комисионни по оценки на комисията ще е с 2.2 млрд. евро до 3.5 млрд. евро за целия ЕС.

MasterCard и Visa Europе вече предприеха фиксиране на таксите на 0.2% за дебитни карти и 0.3% от стойността на транзакцията с кредитни карти. Източници на FT посочват, че обсъжданият вариант е за определяне на таван от 0.2% при операции с дебитни и кредитни карти. След изтичането на двугодишен период таванът ще се отнася само за трансгранични преводи.