Какви са принципите на Шаолин за по-добър начин на живот?

24
Добави коментар

Какви са принципите на Шаолин за по-добър начин на живот?

Постоянно вземаме решения. Невинаги сме сигурни обаче дали сме направили верния избор или допускаме грешка в преценката си. Най-вероятно затова се колебаем толкова често, когато трябва да всъщност да сме решителни. Все пак всяко решение води последствия след себе си. Те пък от своя страна ни изправят пред нови решения, а хората се чувстват добре, когато знаят, че могат да избират свободно. Само че който взема решение, носи и отговорността за него, а който има избор, неминуемо се мъчи. Може би затова повечето от нас въобще не са се научили да вземат решения.

Роден във Виена, живял дълги години в Азия, Бернхард Мьощъл оглавява семинари за ръководители и е автор на редица книги, сред които и „Принципът на Шаолин“ (ИК „Изток-Запад“), в която той предлага изход от проблема, като показва как да вземаме правилни решения без да се мъчим.

„Прави това, което сам си решил!“ – казва австриецът Мьощъл и демонстрира как да избираме и да вземаме правилни решения, чрез които да подобрим начина си на живот, позовавайки се на „Хагакуре“ (практическото и духовно ръководство на воина, което всъщност представлява коментарите на самурая Ямамото Цунeтомо). В този кодекс на честта пише: „Когато духът ти е объркан, не можеш да вземеш ясно решение. Ако си свободен от съмнения, с бодър и възвишен дух, ти си в състояние да стигнеш до решение в рамките на седем дихания. Необходимо е да вземаш решенията си съзнателно и без колебание…“ Основавайки методите си на него, Мьощъл разделя „Принципът на Шаолин“ на седем самостоятелни глави, всяка от които символизира едно от седемте дихания, в рамките на които е необходимо да стигнем до решението, както смятат самураите. Пътят на самураите, изложен в „Хагакуре“, онагледява идеята, която застъпват и монасите от Шаолин: „Човек взема своето решение в рамките на няколко мига…“, а Мьощъл ни подтиква сами да стигнем до своето изцяло лично решение.

Авторът допълва, че който иска да постигне това, трябва да бъде готов и да приеме всички възможни последствия – в това число и тези, които не му се нравят.

Още за принципите на Шаолин можете да научите тук.

Коментари