Докъде е достигнал изкуственият интелект

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Американски учени направиха тест за интелигентност на една от най-добрите системи за изкуствен интелект и установиха, че нивото й е като на средностатистическо 4-годишно дете, съобщи ЮПИ.

Тестваната система е „КонсептНет 4“ (ConceptNet4), разработена от Масачузетския технологичен институт. Екип от университета на Илинойс в Чикаго я е изпробвал с езикови части от теста на Вешслер за предучилищна възраст и за началното училище.

Резултатите на машината варират много, но са като на 4-годишно дете. „Ако резултатите на дете варираха толкова много, това щеше да е признак, че нещо не е наред“, обясни Робърт Слоун от екипа.

„Изкуственият интелект се е представил много добре в раздела за речников състав и при намирането на прилики. В разбирането на текст обаче е доста по-зле, особено при въпросите „защо“, продължава специалистът.

Компютърните програми често се затрудняват да преценяват логично възприеманите факти или ситуация. Именно това е определението на разум в речника.

Разумът затруднява дизайнерите на изкуствен интелект, защото за него са необходими както голяма основа от факти, така и неща, които се подразбират от само себе си и са толкова очевидни, че дори не осъзнаваме, че ги знаем.

„Все още сме много далеч от програми с разум, от изкуствен интелект, който да може да отговаря на въпроси за разбиране на нивото на 8-годишно дете“, категоричен е Робърт Слоун.

Наскоро ходещ и говорещ интерактивен робот пое задълженията си като екскурзовод в музей в Токио, Япония.

Роботът „Асимо“, разработен от компанията „Хонда мотър“,
се затруднява да направи разлика между хора, които са вдигнали ръка, за
да зададат въпрос, и онези, които размахват смартфоните си, за да
направят снимки в музея „Мирайкан“.

Роботът екскурзовод е
свързан безжично с 6 сензора на тавана, които му позволяват да различи
къде се намира множеството посетители. Той не притежава устройство за
гласово разпознаване и отговаря на написани въпроси след предварителната им селекция.