Стомашни разстройства при децата

13
Добави коментар

През летния сезон повечето хора са на почивка. Често от смяната на обстановката – море, планина, село, а и промяната в храната води до стомашни неразположения и стомашно разстройство. Най-уязвими са децата. При тях разстройството може да бъде придружено от повръщане и температура. 

 

Каква е причината за стомашните разстройства?

 

Микробите и бактериите са основната причина за стомашните проблеми. Те могат да се съдържат в заразена храна, вода и при контакт с заразен човек.  За малките деца до 2г. – Rota Virus е причина за стомашните разстройства.

 

Как да предпазим децата?

 

Хигиената, подборът и съхранениято на храната са от важно значение. Хубаво е да не се правят резки промени в хранителният режим на детето и храната, която кконсумира.

 

Какво да правим при стомашно разстройство?

 

Антибиотиците не винаги са най-доброто решение, а също и лекарствата против диария, защото има риск да предизвикат паралитични симптоми. Трябва  да се приемат много течности, предимно вода.

 

Внимавайте с храната. Тъй като стомахът е „уязвим”, не давайте на децата мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци. Препоръчват се макарони, печени картифи, яйце, ориз, препечен хляб, пилешко месо.

 

Снимки: FreeDigitalPhotos.net