Исусов венец

1
Добави коментар

Ако сте от начинаещите градинари, но нямате търпение да се сдобиете с красива градина, то цветето исусов венец е точно за вас. Лесен за отглеждане, пъстър и отрупан с цветове – исусовият венец е чудесно начало за прохождащите в цветарството.

Исусовият венец е цвете с много имена. Познато е още като Христов венец, трънен венец, както и с латинското си наименование – еуфорбия. Легендите разказват, че растението е било пренесено на територията на Близкия Изток още в древността. Предполага се, че именно то е било използвано за трънен венец на Христос, докато е бил разпънат на кръста.

Всъщност Исусовият венец е родом от Мадагаскар и принадлежи на семейството на Коледната звезда. Представлява храст с по-силно разклонение, затова имайте предвид, че се нуждаете от повече място за него.Стъблото е покрито с тръни, има дребни листа, а на върха растението е отрупано с малки цветчета. Цъфти целогодишно в червено, оранжево, жълто, розово, но от октомври до март е в покой.

Как да си отгледате исусов венец?
Исусовият венец не е капризен и не изисква особени грижи, затова градинарите го препоръчват на начинаещите. Ето и няколко съвета как да си отгледате Исусов венец.

Светлина. Подходящо за растението е някое светло място, но не излагайте Исусовия венец на директно слънце. Вирее и на полусянка, но тогава не се радва на обилен цъфтеж.

Температура. Исусовият венец предпочита умерена температура. Не го оставяйте на под 12 градуса, но не го дръжте и на повече от 20-22 градуса. Понася по-високи температури, но за кратко.

Поливане. През лятото поливайте по-често цветето, особено през горещините. Внимавайте обаче да не преполеете Исусовия венец, защото ще се разболее – винаги гледайте почвата да е суха. През периода на покой преустановете поливането

Почва. Идеална за отглеждането на растението е почвена смес от градинска почва, пясък и листовка в съотношение 1:1:2. Важно е почвата да е добре дренирата, защото загниването на корените е често срещан проблем. Препоръчително е веднъж в седмицата да наторяване с тор за кактуси.

Размножаване. Исусовият венец се размножава с помощта на резници.

Други. След като веднъж изберете място за Исусовия венец, не го сменяйте, защото е чувствителен на промени. Може да подрязвате и оформяте растението през периода на покой.

Работете с градински ръкавици, защото сокът от Исусовия венец може да предизвика алергична реакция или кожно раздразнение.

19.07.2013/ Христина Спасова