10 причини (все още) да не сте богат

2
Добави коментар
Profit.bg
Profit.bg

10 причини (все още) да не сте богат

19 юли 2013 | 15:01

15839

Всеки иска да е богат, като, разбира се, различни са представите за това. Най-общо казано, да си богат, може да означава да имаш финансовата независимост да постигаш целите си и да живееш по начина, по който искаш.

Преди да станете богати обаче трябва да изкорените някои навици, които ви пречат по пътя към успеха.

Богатите се отличават и с редица общи черти

Независимо от различията (професионални, образователни, и др.), повечето от хората не са във финансовото състояние, в което искат да бъдат, като причините за това са в много по-голяма степен еднакви, отколкото различни.

Ето какво съветват финансови консултанти да промените в поведението си, за да повишите финансовото си благосъстояние:

1. Харчите пари сякаш вече сте богати

Разбира се, че на всеки му доставя удоволствие да си купува скъпи неща – луксозни коли, дизайнерски дрехи, големи жилища, или най-новите технологични играчки.

Ако непрестанно купувате неща, от които нямате нужда, дори и да не са скъпи, това сериозно влошава финансовото ви състояние. Както се казва в една българска поговорка „простирай се според чергата си“. В обратен случай рискувате да попаднете в една дългова спирала, от която няма излизане.

От друга страна трябва да преглеждате и какви алтернативи губите, харчейки парите си за неща, които не е сигурно, че ви трябват.

2. Нямате план

Няма как да стигнете някъде, ако не знаете накъде сте се запътили. Да станете богат, е почти същото. Много хора отъждествяват това с „недостижима мечта“, което е оправдание да не спестяват или да продължават с ненужните харчове. Създаването на финансов план е първата стъпка към постигането на финансова стабилност. Такъв можете да направите сам или с помощта на финансов консултант.

Веднъж създали си финансови правила, сложете ги на видно място, за да ги виждате и да се подсещате, за да не ги нарушавате.

3. Нямате фонд за спешни нужди.

Макар и почти всички хора да са чували този съвет, факт е, че формирането на такъв фонд е относително рядко срещано. Причината – хората често смятат, че „това няма да се случи на тях“ и не са склонни да жертват част от моментното си потребление. В случай на настъпване на неприятно събитие обаче, много хора са неподготвени.

4. Започвате късно.

Времето не е на ваша страна по пътя към забогатяването. С всяка изминала година шансовете ви да станете богат намаляват. Точно като физическите упражнения, стартът на изпълнението на финансовия ви план е може би най-трудното нещо.

5. Не действате, а само се оплаквате

„Животът е твърде скъп“, „Никога няма да изляза от задлъжнялостта си“, „Не изкарвам достатъчно пари“ и „Инвестициите са твърде рисковани“ са само част от оправданията, които хората често споменават.  Хората които се вкопчват в подобен род реплики и не се опитват да променят нищо нямат никакъв шанс по пътя към забогатяването.

Етикети:

богат,
причини,
забогатяване,
съвети

22 харесват тази статия

4 не харесват