Днес+ :: Пробитите газови бутилки изпускат миризма на чесън

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Пробитите газови бутилки изпускат миризма на чесън

19.07.2013 15.50

Неизправните газови бутилки крият риск за здравето и живота на хората, които ги използват. Ако надушите миризма на чесън, носеща се из жилището Ви, изнесете веднага газовата бутилка извън помещението – съветват специалистите.

Заради зачестилите инциденти, вследствие на неправилно използване на пропан – бутан за битови цели, от полицията препоръчват да се спазват правилата при използването на газовите бутилки за домакински цели.

Необходимо е уредите да са стандартно изпълнение и в никакъв случай да не се използват газови устройства и бутилки със съмнителен произход. Недопустимо съхранението на газови бутилки в бани и спални, в мазета, шахти, в близост до печки, радиатори и каквито и да е източници на топлина, както и на места с пряко слънчево нагряване, в гаражи, общи тавани и стълбища. Нарушаването на херметичността на маркучите или шланговете с изтичане на газ в затворено пространство е изключително опасно.

С цел установяване на течове на газ у нас към пропан-бутана се добавя мирис на чесън. В случай, че усетите специфичната миризма, веднага затворете вентилите и започнете проветряване на помещението. Пропан-бутана е по-тежък от въздуха и се наслагва в ниските части на помещението, поради което проветряването трябва да се извърши и за най-ниските точки.

В случай на теч над допустимата концентрация, при източник на запалване с минимална мощност, може да се възпроизведе взрив. Ако е тъмно, не палете лампата и не ползвайте открити огнеизточници – запалки, свещи и др. По най-бързия начин изключете електричеството.

Проверката за изтичане на газ в никакъв случай да не се извършва чрез поднасяне на открит огън към съмнителното място. Това можете да извършите чрез сапунен разтвор на мястото на евентуалния теч. Гаражите за автомобили с автомобилни газови устройства трябва да имат постоянно действаща вентилация. 

Спазването на тези елементарни правила ще осигури безопасността в помещенията, където живеете, работите или пребивавате, подчертават от пресцентъра на полицията.

Днес+