Д-р Радина Денкова: Добрата хидратация е основна част от подготовката на кожата на лицето за лятото

1
Добави коментар
bios
bios

Д-р Радина Денкова: Добрата хидратация е основна част от подготовката на кожата на лицето за лятото

10-06-2013 17:07

Д-р Радина Денкова, Aesthe Clinic, в интервю за Илиана Беновска, „Радио К2″, заяви позиция по следните теми: 

Подготовка на кожата на лицето за лятото

Основна част от подготовката на кожата на лицето за лятото е добрата хидратация, т.е. да подготвим лицето за интензивното слънцегреене, като го хидратираме добре преди и след почивката, защото слънцето е неумолимо – то съсипва нашата кожа, променя цвета й, дехидратира я. Отново апелирам: по-малко излагане на слънце, повече фотозащитни кремове, светли дрехи и шапки.

Темата за увеличената в последните години заболеваемост от рак на кожата е актуална в началото на лятото. Няма безобидно целодневно излагане на слънце. Макар след 15, 20 години, то ще ни се отплати по не най-добрия начин.

Хидратацията може да бъде постигната външно – с козметика, която съдържа изключително силно хидратиращи агенти: хиалуронова киселина, кремове на основата на глицерин, класически хидратант, и на различни природни съставки, които спомагат хидратацията и стимулират колагена, тъй като добре съхранена откъм наличието на колаген кожа е и добре хидратирана. Хидратацията отвътре: мезотерапия с хиалуронова киселина преди и след море и инжекционна процедура в три поредни месеца. Другата терапия, която не е противопоказана в този сезон, е колагеновата мезотерапия с Guna-колаген – изключително добър природен продукт, част от т.нар физиорегулативна медицина и въвеждайки колагена в кожата си, задаваме на кожата сигнал, за да отключи тя процесите на стимулация на колаген. Двете процедури не пречат една на друга и могат да се комбинират.

Друга препоръчителна процедура за лятото е т.нар. радиочестотен лифтинг с апарата Exilis – мощно оръжие срещу остаряване.

Необходимо е да се направи един индивидуален план, който да бъде следван. Важно е да бъде следван определен ред. Ако се направят най-напред филъри на базата на хиалуронова киселина или други пълнители и след това започне да се работи с този апарат, той повишава температурата в кожата, може да ги резорбира и ще се окаже, че пациентът е дал пари на вятъра.

Мой водещ принцип е работата с най-доброто, с най-качественото, с технологично най-новото и не на последно място, най-безопасното. Всички знаят моите пристрастия към фирма Allergan. Тя поднесе един нов продукт, Juvéderm Volbella, за моделиране на периоралната зона – устните, назолабиалните и марионетните гънки. Това е единственият продукт, който има FDA-сертификат за дълготрайност, повече от една година. Дава мека и натурална визия, което не е без значение.

Добрият избор на лекар и клиника

Това е задача с много неизвестни, защо поставяте нещо върху собственото си лице. Много трудно е в морето от предложения да се избере подходящото място. При избор на клиника трябва да бъдат разгледани сайтовете на повече клиники в чужбина, след което да бъдат разгледани сайтовете на български клиники – кои от тях работят с подобни, световно утвърдени, с медицински сертификати продукти? Второ, лекарите, които работят в тази клиника. Адмирирам желанието на младите колеги да се учат, но да не забравяме, че опитът е много важен в нашата професия, професионализмът идва с непрекъснато усъвършенстване и не на последно място, с дългогодишен опит.

Ако пациентът е склонен на оперативни интервенции, приема това като начин да промени себе си, приветствам подобно желание. Но има и друг момент – здравословни проблеми, страх от оперативни интервенции. В този случай може да се продължи с неоперативните интервенции. Разбира се, че има лимит, защото кожата подлежи на отпускане, на остаряване, земното притеглянето е еднакво за всички ни и неумолимо, така че рано или късно, кожата достига някаква граница, при което не можем да се справим по начина, по който сме се справяли преди пет или шест години. Но да не забравяме, че всяка възраст има своята красота и можем да изглеждаме прекрасни във всяка възраст.

Между избягваното мимиране и непрекъснатото поставяне на ботокс, трябва да изберем средния вариант, т.е. може да релаксираме мускулите, за да омекотим бръчките, но нека не се превръщаме в мигаща порцеланова кукла!