Мис България 2013 – цици, силикон, задници и Пепеляшки

19
Добави коментар
vasilmirchevjr
vasilmirchevjr

Преди време на сайта ни беше публикуван трогателен манифест, в който се заричахме, че статиите ни ще са за култура и интелектуални работи, предназначени за културни и интелигентни хора. Че никога няма да пишем за простотии и недай си боже – за нечии цици. За съжаление май сме излъгали.

Защото искаме да пишем за цици. И за задници. И за силикон, прашки, изрусени коси, изкуствени устни и богати любовници, с чиито пари е купено всичко и пепеляшки. С други думи, искаме да пишем за конкурса „Мис България 2013”.

Вижте отново: От същия автор – ВСИЧКИ ЛЪЖАТ – КАК ДА РАЗБЕРЕМ КОГА И ЗА КАКВО?

Просто се чувстваме длъжни да отразим подобаващо този социален феномен, който, съдейки по името му, явно засяга цялата нация.

Форматът:

Миналата година кученца, тази замъци. Да се чудиш кой ги пише тези сценарии….

Тазгодишният конкурс комбинира в себе си елементи от разнородни риалити формати, омърсяващи телевизорите и домашната обстановка в последните години. Участничките живеят определено време в къща с камери, наречена този път замък, а зрителите попиват жадно всяка минута от тяхното ежедневие. Мацките си имат ментори, от време на време ги подлагат на изпитания, в ексклузивни лайв предавания авторитети от българския културен елит като Евгени Минчев и Камелия обсъждат драматичните развития. Интригуващи номинации държат емоционално и интелектуално ангажирания зрител в напрежение, а система за гласуване, разчитаща на неговите СМС-и за по лев и нещо, му дава уникалния шанс да изкове съдбата на своята фаворитка, чиито радости и неволи съпреживява.

Вижте още: ИДОЛИТЕ ВИ НЕ СА НЕПРИКОСНОВЕНИ

Уловката:

Момичетата живеят в замък, а всеки истински замък си има и тъмница. Така половината от тях живеят в изобилие и разкош като принцеси, а другата половина – в оскъдица и без мебели, като пепеляшки.

Истинската уловка:

Да си спомним 2009та година когато Лейди Гага стана Мис България и дори взе Руската Корона за красота 🙂

В дейсвителност миските не са нито принцеси, нито пепеляшки. Те са сестрите на Пепеляшка. Те са прекалено суетни, прекалено гримирани, прекалено разголени, прекалено шумни, прекалено прости, те са прекалено всичко това, което, наречете ме традиционалист и сексист и ме убийте с камъни, нито една жена не трябва да бъде. Те са това, което, вървейки по улицата, не само няма да ме впечатли като мъж, но ще ме отврати като човек.

„Изпитанията”, чиято цел в нормален конкурс е да позволят на кандидатките да покажат личностни качества, всъщност им дават шанс да покажат почти всичко друго – цици, задници, крака, а защо не и нещо повече. А те го правят с чест и удоволствие – защото добре обработените цици са равносилни на социален статус. Или поне така ни повтарят по телевизията от няколко години насам.

Това е поредният изблик на лудост, поредният удар на родните медии срещу стената на добрия вкус и здравия разум, която в България отдавна не е повече от телена ограда. Поредният възход на риалити форматите, поредната културна вулгарност, която окупира праймтайма на голяма българска телевизия. Това е поредното предаване, което търгува със секса безсрамно, като с детски играчки, което се опитва да ангажира нацията с дребнавите проблеми на дребни хора, с простотията и елементарните разсъждения, маскирани като драма и социален експеримент.

Това е едновременно финансовият връх и естетическият провал на една медийна индустрия, която има печално погрешна представа за значението на думата ентъртейнмънт. 

Това ме обижда, защото, малко или много, в таргет аудиторията му попадам и аз.

Разбира се, можем да приемем, че това е тайна конспирация на кабинета „Орешарски” и кукловодите-олигарси, която цели да отклони вниманието и част от недоволството на българския народ. Или пък свръхсекретен план на САЩ или Китай, целящ да затъпеем, защото сме много квалифицирани и тях ги е страх за икономиките им. Или пък просто извънземните смятат, че ако сме по-глупави и омаяни от простотия, ще ни завземат по-лесно.

Истината обаче е по-гадна – това е просто пазарният механизъм на търсенето и предлагането. Това се произвежда, защото това се купува.

Затова не гледайте това предаване. Не превключвайте по погрешка на него, когато го излъчват. Не ставайте съучастници в поредното групово изнасилване на добрия вкус от страна на предприемчива медия.

Не гледайте „Мис България 2013”.

 

VN:F [1.9.22_1171]