Гръцки лекари набиха здравния си министър :: Трибали – новини Враца/новини Монтана/новини Видин/Враца новини/Монтана…

1
Добави коментар

Министърът на здравеопазването Адонис Георгиадис е бил нападнат, блъскан и удрян от болничния персонал при посещението си в държавната болница „Атико” в столицата Атина в петък. „Аз бях бутан и ударен в лицето”, е казал самият Георгиадис пред медиите. След намеса на полицията министърът е бил спасен от нападателите и е успял да завърши обиколката си из болницата.Напрежението по повод визитата му е ескалирало още преди да пристигне в сградата, след като служители го обявиха за персона нон грата. Гняв избухна сред персонала на болницата миналата седмица, когато правителството обяви, че възнамерява да превърне най-малко пет държавни болници в Атина в здравни центрове, които ще се фокусират върху хронични заболявания.
Промяната рискува да остави голяма част от медиците без работа. Тази мярка е част от гласувания на 18 юли закон за мащабни реформи. Част от тях засягат и болничния персонал.
Междувременно стана ясно, че гърците са съгласни с уволненията в държавния сектор, предприети от правителството в замяна на финансова помощ за страната. Констатацията се базира на изследване на агенцията Капа Рисърч, публикувано в неделния брой на гръцкия в. „Вима”.
60,6 на сто от гърците са убедени, че трябва да има уволнения на държавни служители. 41,6 на сто смятат, че за да се решат проблемите в икономиката, ще е по-добре да има коалиционно правителство с участието на „Нова демокрация”, а 36,2 на сто са на мнение, че това би могло да го направи коалиционно правителство, формирано около радикалната левица СИРИЗА.
65,2 на сто се обявяват за оставане на Гърция в еврозоната.

22-07-2013 г. 09:22 ч. | прочетено: 116, коментари: 0 |