Над 5000 лева месечно и си европеец

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Над 5000 лева месечно и си европеец, пресмята „Труд”

България категорично остава най-бедната страна в Евросъюза, показва ново мащабно социално изследване на Евростат, публикувано преди дни.

Статистиката е недвусмислена: заплатите ни са най-ниски, а рискът от бедност най-висок. Освен това сме сред шампионите по социално неравенство – делът на зле платените расте. През 2010 г. средната годишна заплата в България е била 4618 евро. Най-близо до нас е Румъния, където средната годишна заплата е била 6098 евро.

Само в още две държави от ЕС през 2010 г. е имало годишни заплати под 10  хил. евро. Това са Литва и Латвия, съответно с 7138 евро и 8357 евро. В същото време средната заплата в общността е 30  833 евро или 2569,42 евро на месец, които са равни на 5025,34 лева.

 

Кабинетът плаща първо на бизнеса и болници, изброява „Стандарт”

Актуализация на бюджета гласува на извънредно заседание в понеделник кабинетът „Орешарски“. Веднага след това законът ще бъде внесен в парламента, като целта е да се приеме възможно най-бързо, съобщи финансовият министър Петър Чобанов.

Кабинетът ще се разплати първо с бизнеса и болниците. Това по сметки на финансовото министерство трябва да стане до 15 август. „Някои инвестиционни разходи трябва да бъдат направени за болници, които са в изключително лошо състояние“, обясни Чобанов. И даде пример с лечебница за деца астматици, където има мухъл по стените.

 

Въдици и чаршафи на търг, изброява „Монитор”

Съдия-изпълнители във Велико Търново са принудени да запорират и да продават рибарски такъми, кухненски съдове и дори спално бельо на длъжници. За да успеят да съберат колкото може по-голяма част от необслужваните кредити, изпълнителите обявяват на търг почти цялата движима собственост на длъжника. Така търговете на съдия-изпълнители в някои случаи заприличват на търгове на аукциони или на евтин битпазар.

В една от обявите комплект от три въдици с два резервни пълни комплекта от рибарски такъми – макари, кукички, плувки и тежест, се продават за 50 лв. Крачна шевна машина “Сингер” е с обявена начална цена 60 лв. Гордостта на звукозаписната техника на соца грамофон “Респром” с комплект плочи се харчи за 40 лв., а култовият мотоциклет „Иж” с кош и две метални каски – за 500 лв.

Продават се и съвременни марки нова и употребявана черна и бяла техника: телевизори, перални, хладилници и фризери, микровълнови и др. на цени от 20 до 1200 лв. Освен техника на търговете понякога излизат и чаршафите и възглавниците от спалнята на длъжника.

 

Учениците завършват гимназия с по-висок успех, обобщава „Сега”

Противно на очакванията за срив в постиженията на учениците, успехът на гимназистите се повишава. Много добър 4.70 е средният успех на всички, които тази година са завършили гимназия. Това показват данните на министерството на образованието за 2013 г. за 989 от общо 1026 училища. Към момента в базата данни са вкарани резултатите на 48 109 учащи се, на които е издадена диплома за средно образование. Постиженията им се подобряват с 0.07 в сравнение с 2012 г., когато средната оценка в дипломата беше 4.63. За разлика от м. г. данните до момента показват, че гимназистите в нито една област не са успели да достигнат среден резултат 5.00.

 

Имоти от заменки до морето се продават на търг заради дългове, пише „Капитал дейли”

Земи край морето, продадени по-евтино от кутия дъвки на квадратен метър при скандални заменки на предишното правителство, закани за ревизии и проверки и заплахи, че тези договори ще бъдат развалени… Подобни новини изобилстваха в началото на управлението на ГЕРБ, но както показват документите, малко от обещанията за ревизии и разваляне на сделки са се случили. Интересно е обаче каква е съдбата на някои от тези имоти – според регистъра на частните съдебни изпълнители, не особено славна.

Преди дни на втори поред публичен търг заради просрочени задължения са пуснати два имота от по близо 50 дка в землището на с. Самотино в община Бяла – единият е собственост на „Имекс 2000“, а другият – на „Хоризонт Ангелов“. И двата имота до морето се продават за над 3 млн. лв. по искане на Уникредит Булбанк. Крайният срок за подаване на оферти е 19 август, ако има кандидати на следващия ден ще бъдат обявени купувачите.

Общото между фирмите са скандални покупки на държавни земи край морето, буквално за стотинки на квадратен метър. От документите не става ясно дали продаваните имоти са същите, които са купени по този начин по времето на Тройната коалиция, но местоположението им отговаря на това на терените, придобити от двете фирми в периода 2005-2009 г.

 

НАП: До 31 юли платете стари дългове от 2012 г., зове „24 часа”

До 31 юли тази година всеки, който е пропуснал да декларира и плати данъци, например върху доходите си като физическо лице, които е трябвало да внесе до 31 декември 2012 г., сега може да ги обяви и преведе сумите, като попълни новия образец на данъчна декларация – 4001. Това казват от Националната агенция за приходите.

До 31 юли всеки, който получава доходи от наем и е дал апартамента си на друго физическо лице, нотариуси, адвокати, стоматолози и еднолични търговци, които се самоосигуряват, трябва да подаде нова декларация по чл. 55, ал. 1, обясняват още данъчните. Новият образец на декларацията се подава три пъти годишно. Сроковете съвпадат с тези за авансово плащане на налога – последния ден на всяко тримесечие.

Декларацията се подава и от всяка фирма, която изплаща на физически лица други доходи, извън тези по трудов договор и е задължена да удържи данъка.