10-те най-дълги плажа в света

33
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 12.07.2012

Всички сме чували за израза “безкрайни плажове”, но дали сме виждали? Оказва се, че Европа е най-ощетеният откъм плажове континент. Тя няма нито един представител в челната десетка. За сметка на това други части на планетата могат да се похвалят с истински постижения в това отношение. Ето 10-те най-дълги плажа в света.

10. Muizenberg (Кейптаун, ЮАР) Около 20-километровия плаж в околностите на Кейптаун има скали, които привличат много алпинисти. Освен това този плаж се смята за люлка на сърфа в Южна Африка. За съжаление многото бели акули във водите около плажа го правят неизползваем за обикновените туристи.

9. Stockton Beach (Нов Южен Уелс, Австралия) Той е не само един от най-дългите в света, но и един от най-широките. Разпростира се на 32 км, между Нюкесъл и Порт Стивънс. Дълга традиция обаче свързва този плаж с нещастни събития: на него е имало много корабокрушения, падали са самолети, а през Втората световна война там са складирали неупотребените бомби. В наши дни спокойствието нарушават само малцината туристи, дошли да погледат гигантските подвижни дюни и да се плъзнат по тях със сърфа си направо в морето. 8. Long Beach (Вашингтон, САЩ) В сърцето на 50-километровия плаж, най-големия на западното крайбрежие на САЩ, се намира Лонг Бийч. Курортът е мечта за всеки любител на сърфа заради удобните ветрове. При това целогодишно тук се провеждат празници, фестивали и карнавали. 7. Virginia Beach (Вирджиния, САЩ) Ако повечето дълги плажове изглеждат почти празни, то тази 50-километрова ивица се слави с развлеченията си. Целият плаж е застроен с хотели, кафенета и ресторанти, а град Вирджиния Бийч е един от най-гъстонаселените в САЩ. Дали бихте сметнали това за плюс или за минус, зависи от настройката ви.

6. Playa Novillero (Текуала, Мексико) Този плаж от 82 км се намира на безкрайно красив остров, сред кокосови палми и мангустови храсти. Разкошната природа се редува с живописни църкви и музеи, а температурата на водата целогодишно е около 18-26 градуса.

5. Ninety Mile Beach (Норд Айлънд, Нова Зеландия) Този плаж носи гръмкото име 90 мили, но всъщност е дълъг 88 км (около 55 мили). Грешката е на мисионерите: когато дошли на острова, а конете им затъвали в пясъка и се движели бавно, те решили, че това е безкрайно дълъг плаж. И почти са познали, макар в света да има четири по-дълги плажа.

4. Ninety Mile Beach (Виктория, Австралия) Вторият плаж със същото име пък е дълъг около 150 км. Туристите са привлечени от девствената му природа, високи дюни и лагуни между тях. 3. Padre Island beach (Падре Айлънд, САЩ) 200-километровият плаж в Мексиканския залив, покрит с бях пясък, е добре познат на биолозите. Тук снасят яйцата си големите морски костенурки и гнездят много редки птици.

2. Cox’s Bazar (Кокс Базар, Бангладеш) В най-бедната страна в света, 240-километровият плаж е може би най-приятното място. В средната част на този плаж, покрит с мек пясък, има няколко водопада, придаващи му неописуем колорит.

1. Praia Do Cassino (Рио Гранде, Бразилия) Според Книгата на рекордите на Гинес това е най-дългият плаж в света. Той се простира на повече от 250 км. Въпреки че на него се намира Рио Гранде – един от най-старите курорти в Бразилия, този плаж е доста пуст. Монотонността на пейзажа нарушават само следите от някоя стара сграда или лодка, отдавна изоставена в плитчините.

Коментари

коментар(а)