Отец Амбарев: Като младеж митрополит Николай е страдал от шизофрения!

2
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Като младеж пловдивсдкият митрополит Николай е страдал от шизофрения. Това твърди в новия брой на вестник „ШОУ“ отец Димитър Амбарев. Отец Амбарев стана известен през 1989-а като един от създателите на Комитета за защита на религиозните права, свободата на съвестта и духовните ценности. И до днес скандалният църковен служител отстоява смело принципите си, каквото и да му струва.

Покрай смъртта на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, Амбарев даде поредица от интервюта, в които изрази съмненията си относно кончината му. Открито заяви, че е станал неволен свидетел на заплаха от страна на Николай Пловдивски към Кирил Варненски. За мен Кирил е убит, и е много вероятно поръчителите да са работили съвместно с хора от изпълнителната власт. Николай Пловдивски не е случайно момче, посочва Амбарев.

От разговорите, които съм имал с Калиник Врачански, зная, че това момче е болно момче… О.з. полк. Богдан Кръстев беше написал в архива си: че „в най-ранна младежка възраст, Николай е страдал от шизофрения”. Степента на заболяването не ми е известна, но аз не знам това да се лекува. Да се потиска медикаментозно – да, но да е излекуван – едва ли, казва още свещеникът.

ВСИЧКО ЗА ВЕРСИИТЕ ПО СМЪРТТА НА КИРИЛ И РАЗДОРИТЕ В ЦЪРКВАТА ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА ВЕСТНИК „ШОУ“, КОЙТО ВЕЧЕ Е НА ПАЗАРА