Hyperloop ще се движи с двигателя на Тесла

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Милиардерът Елън Мъск твърди, че може да конструира влак, който да взема разстоянието от Сан Франциско до Лос Анджелис (около 660 км.) за половин час.

Не бързайте да се смеете! Става дума за Елън Мъск! Като основател на SpaceX, PayPal и Tesla motors Елън си спечели толкова слава, че в момента се води нещо като живия Тони Старк (милиардера от Iron Man). Мъск дава всичко, за да превърне технологиите в още по-полезен инструмент.

Най-новата му идея е Hyperloop – концепция за следващото поколение високоскоростна транспортна система, която той лансира преди година, но едва миналата седмица по време на дълго интервю в рамките на конференцията D11 в Ню Йорк осветли малко по-подробно.

Въпросното тайно превозно средство, което условно е наречено влак, трябва да работи на принципа на двигателя на Тесла. Това превозно средство би се движило два пъти по-бързо от днешните най-бързи самолети и ще взима разстоянието от София до Виена за час. То ще се движи по специални маршрути – нещо като пневматична транспортна система, изградена от затворени цеви.

Единственият реален проблем тук е, че никой не е виждал такова нещо като „двигателя на Тесла“.

Никола Тесла експериментира през 1931 г. с електромотор за променлив ток с мощност 80 к.с. (1800 об./мин.) без нито един от традиционно известните външни източници да захранване. Казвал, че взима енергия „От етера около нас“. Знае се, че създава нещо като „захранваща кутия“, като купува от близкия магазин 12 вакуумни лампи, проводници, резистори и пръчки (вероятно антени). С помощта на тази кутия и без никакво друго захранване той карал електромобил цяла седмица и вдигал дори 150 км. в час. Повтарям – това се е случило през 1931 г.

 Никола Тесла