Кастрация на декоративен мъжки заек

1
Добави коментар

Кастрацията на мъжки заек представлява оперативно премахване на тестисите на животното, докато то е под действието на пълна упойка. Операцията е необратима и е резултат от еднократна процедура. Средната възраст, на която би могла да се осъществи кастрация на мъжки заек е между 4-6 месечна възраст, като може да бъде осъществена и по-късно през живота на питомеца. Мъжките зайци обикновено биват кастрирани, за да се избегнат ситуации, в които те стават бащи или за да се редуцира агресивното или сексуално поведение. В повечето случаи собствениците на мъжки зайци прибягват до кастрация на техния любимец, когато отглеждат два или повече мъжки екземпляри в един и същ апартамент или притежават друг женски заек.

На каква възраст е добре да бъде кастриран мъжкия заек?

Възрастта, на която мъжкият заек може да бъде кастриран от ветеринар, е когато той достигне полова зрялост (най-често когато заекът навърши 6 месеца). Операцията може да бъде извършена и след тази възраст, въпреки че няма да има същия резултат като този, който би могъл да се постигне при по-ранна възраст. Тъй като процедурата изисква пълна упойка, трябва да се вземе предвид, че тя има по-негативно влияние върху възрастните зайци. С растене на възрастта на животното упояването му става все по-трудно, особено ако то е с наднормено тегло. В такива случаи е добре да се консултирате с ветеринар. Предполага се, че най-безопасната и възможна за кастрация възраст е между 6 месеца и 2 години.

Операцията

Мъжкият заек се поставя да лежи по гръб, поставя му се обща упойка, след което се следи неговото състояние с помощта на дихателен монитор и пулсов оксиметър. Мястото на операцията се подстригва и почиства с дезинфектант, за да се предотврати инфекция. Тук трябва да се внимава особено много, тъй като кожата на декоративният заек е много по-нежна и ранима в сравнение с тази на други домашни животни, каквито са котките и кучетата.

Най-простият начин за извършване на подобен род операции включва разрез със скалпел над скротума на животното, който е дълъг половин инч. Следващата стъпка се състои в разрязване на влакнестата тъкан с цел да се достигне до тестисите и свързващите кръвоносни съдове. Тестисите се изваждат от мястото на разреза, съдовете се кламбират и зашиват, затваря се ингвиналния пръстен. Това се прави с цел да се избегне в бъдеще получаване на херния. Останалите структури се заменят и разрезът се затваря чрез използване на разтворими конци в подкожната тъкан и в кожата.

Следоперативна грижа за мъжкия декоративен заек

Необходимо е веднага след събуждането на заека да му се предостави храна, за да не се увреди като цяло храносмилателната система на питомеца.

До около два дена след операцията е нормално да се наблюдава кръв в урината на животинката. Ако обаче се забележи подобно състояние по-дълго време е наложително да се консултирате с ветеринар. Трябва да се обърнете към ветеринар и в случай, че забележите признаци като зачервяване, подуване, диария или каквото и да е възпаление.

След извършване на кастрация на Вашия мъжки декоративен заек е необходимо да го отглеждате в чистра среда и далеч от женски индивиди до 6 седмици след процедурата.

Митове

Поставянето на пълна упойка на декоративния заек е много опасно

Всеизвестен факт е, че поставянето на анестезия на заек е много трудно. Въпреки всичко в последните няколко години рисковете при кастрация на заек се намалиха сериозно. Смята се, че в момента са почти толкова ниски, колкото са при извършването на тази процедура при котките. Наистина съществува риск, но обикновено той е породен от непредвидени усложнения или други проблеми.

Трябва да угоя заека ми, за да оцелее по време на операцията

Декоративните зайци с наднормено тегло са много по-трудни за поставяне под упойка. За това угояването на заека повишава риска при този вид манипулации, вместо да го намалява. Освен това като цяло не е безопасно заекът Ви да бъде извън норма. Той не трябва да изпитва глад преди операцията. На него трябва да му се предложи вода и храна преди настъпването на операцията, както и веднага след излизане от упойка.

Заекът ще бъде разтроен от сексуалните лишения

Без производството и отделянето на тестостерон след кастрацията, заекът няма да има желание за полов акт до 4 седмици след операцията. Това ще намали стреса, тъй като животното вече няма да бъде толкова агресивно, няма да иска да се бори или да се опитва да избяга, за да намери половинка.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза: