„Атлантик” ще изгражда нова хладилна база и тържище

0
Добави коментар
dejzi
dejzi

Компанията продава пристанището на инвестиционното дружество CSIF…

Компанията „Атлантик” поема нов път на развитие в рибната индустрия. Ще изгражда рибна борса в един общ комплекс, който ще се намира в Бургас. Това каза председателят на борда на директорите на компанията Петко Русинов. Той обясни и решението на акционерите за продажба на две от фирмите на групата. Това са „Фиш порт” и „Булджак”. Едната управлява Рибно пристанище с три кейови места, а втората-хладилна база и рибопреработвателно предприятие.

Преговорите за продажбата текат с инвестиционното дружество CSIF (СИЕСАЙЕФ). Компанията е собственост на Цветелина Бориславова. Сделката все още не е финализирана, но и двете страни имат сериозни намерения, каза още Русинов.

Той обясни и решението на акционерите: „Припомням, че нашата компания се занимава с рибопреработка, съхранение и търговия с риба и рибни продукти. Допреди 6-7 години вносът на риба се извършваше предимно с кораби и пристанището ни бе една неделима част от нашия бизнес, както и хладилната база на Рибно пристанище, тъй като разтоварената стока веднага се прибираше за съхранение там. От няколко години обаче вносът на риба започна да се прави предимно с контейнери, което доведе до промяна в логистичната конюктура, отваряйки възможности за развитие на нови товаропотоци. С течение на времето Рибно пристанище увеличи обработка на сухи и насипни товари, което не е в нашата сфера на дейност-рибния сектор”, обясни Русинов. Затова акционерите са взели решение да се освободят от звената, които са несвойствени за производството и търговията с риба и рибни продукти.

Новата насока за развитие на „Атлантик” е комплексът –рибна борса за първична продажба на риба. Комплексът ще е по всички евроизисквания за енергийна ефективност и ще събира в едно интересите на купувачи и продавачи. Едновременно с това ще бъде популяризирана и търговската марката на „Атлантик” – Fishland. Тя е по-малко известна у нас, но е популярна от няколко години и разпознаваема на пазара в страните от ЕС.

Новият проект е във финална фаза. Съвсем скоро ще започне и изграждането на базата, когато ще бъде предоставена и повече информация. Комплексът ще е сред първите по рода си у нас. В момента в България подобно място за първична търговия с риба няма.