80-годишната учителка Тонка Томова: Днес всички пишат „свободни съчинения“ на гърба на българските класици

2
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Тонка Томова е пенсионер учител на 80 години. Майка на две дъщери Галя и Надя, баба на трима внука – Атанас, Антония и Светлана, и прабаба на правнучката Галя. Родена е в града на големия поет Яворов. Тук преминава трудовият й път, а днес като член на Клуба на учителите ветерани удивлява колеги и съграждани със своята жизненост и талант на добър рецитатор на български стихове.

Репортер на вестник “Над 55” разговаря с Тонка Томова по повод нейната юбилейна година.

– Изминаха доста години от моята биография, с трудов стаж 35 години, от които 32 в училище „В. Левски” и три години в училище „П.К. Яворов” град Чирпан, разказва Тонка, но има такива моменти в нея, които много често спохождат мислите ми. Внучката ми е ученичка в седми клас и често съм любопитна – как и под каква форма се поднася учебният материал за усвояване сега. За съжаление намирам коренна разлика от времето, когато аз учителствах. Тогава

материалът бе в по-достъпен вид за учениците

поднасяше се на по-разбираем език за тях. С колежки и родители често констатираме, че днешните ученици не знаят едно стихотворение наизуст, и не само това, но за плачевните резултати от изпитите, където наистина се пишат „свободни съчинения” на гърба на българските класици. И без притеснение учениците казват, че не познавали достатъчно добре творчеството на Яворов, Милев, Вазов…

– В продължение на 60 години майка ми е рецитирала стихотворението „На моята учителка”, допълва дъщеря й Галя и разкрива, че в рода им имали това влечение към поезията. Не случайно нейна първа братовчедка е известната артистка Нина Стамова.
Рецитирането на стихове било за Тонка

кратка почивка от изнурителната работа

по прегледа на големия брой тетрадки. Осъмвали сме понякога от работа, спомня си учителката ветеранка. Не съжалява, че останала на учителския пост, изпратила в живота по нейна преценка добре подготвени кадри.

При откриването на всяка нова учебна година винаги съм специално поканена, споделя г-жа Томова. Поканите към нея в пенсионерския клуб, където членува, за рецитация на стихове също било своего рода признание за нейния труд и талант. Така участвала в редица празници, в регионални и национални фестивали в Петрич, Златоград и другаде.

Колкото до личния й празник, децата й организирали празнуването на юбилея в заведение в града. Доволна е юбилярката, че дъщеря й Галя и внучката Антония тръгнали по нейния път. Галя е доцент в Тракийския университет в Ст. Загора, а Антония е преподавател в английската гимназия в град Смолян.

Елена ШОПОВА