Изхвърлената от „Канал 3“ Петя Петрова: Шефката дори не ми каза в очите, че ме уволнява!

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Едно от най-култовите лица на “Канал 3” – Петя Петрова, беше уволнено от телевизията в края на миналата седмица. Едрогърдата репортерка била взета на мушка лично от новия собственик на медията Мария Опренова заради репортаж от земеделски протест в София. Според шефката на “Канал 3”, Петя не била потърсила гледната точка на министър Димитър Греков, а това я уличавало в тенденциозност при изпълнение на журналистическите си задължения.

Новината за отстраняването на Петрова предизвика истинско недоумение в повечето от тези, които я познават, както и в тв феновете й. Самата тя не страда много от позорното си изхвърляне от “българската Ал Джазира”. “Имам нужда от почивка! Давах всичко от себе си, бившите собственици (Величко Найденов и Николай Вучев – б.а.) и Сашо (Диков – б.а.) ми казаха, че няма проблем!”, каза Петрова за “ШОУ”. още по-емоционална бе тя във Фейсбук: “Моят “Канал 3” няма нищо общо с това, което оставих вчера! Но тия не могат да заличат “Канал 3”. Аз за себе си съм сигурна, че никога не съм изпълнявала поръчки и не са се пробвали. Жал ми е за част от колегите, за тези, които ме гледаха днес в очите и двуличничеха. Съжалявам ги, нека слушкат и да се харесват на земеделския или който и да е друг министър”, пише Петя на стената си в Социалната мрежа.

Пред “ШОУ” пък топкадърът на Сашо Диков откровено се възмути, че новата собственичка на телевизията дори не й е съобщила лично новината, че я уволняват. “Даже не ми каза в очите, а ми прати финансовия директор! С абсурдни обвинения! Била съм поръчкова?! На кого, бе?! Отразявам протест пред Министерството на земеделието без да потърся министъра, а аз даже не съм пуснала заявката за събитието. И 36 дни да не би да търсим Орешарски?!…”, ядосва се Петя. По думите й финансовият директор я заплашил още преди три седмици, че ще бъде уволнена.

“Толкова хора ми се обадиха с подкрепа, че явно не съм поръчкова!

Старите собственици пазеха “Канал 3”, тези се договарят с министрите! Сега не искат мен, утре ще е някой друг! Но това не е “Канал 3”! Аз се чувствам добре. Паднах, но много хора ми помагат да се изправя, значи не съм лош човек”, каза още Петя Петрова пред “ШОУ”.

Заповедта за уволнението й предизвика смут из коридорите на “Канал 3”. Голяма част от журналистите, начело с програмния директор Сашо Диков, са на страната на Петрова. Притесненията на колегите й са свързани със слуховете за задаваща се масова чистка. Очаква се в най-скоро време лично Диков да проведе среща на високо ниво, която да даде яснота за бъдещата кадрова политика в “Канал 3”.

Междувременно протестиращите от палатковия лагер пред Министерството на земеделието осъдиха с декларация уволнението на култовата репортерка. “Като доблестен журналист г-ца Петя Петрова отразяваше обективно и безпристрастно протестите ни срещу незаконното уволнение на инж. Ботьо Арабаджиев от Южно-централно държавно предприятие гр. Смолян… Считаме случилото се с г-ца Петрова за недопустима и неморална политическа саморазправа с независимата българска журналистика ! Готови сме да предприемем действия в защита на г-ца Петя Петрова”, гласи декларацията, подписана от Светозар Филипов (Зарко Метлата).

Мъжът, който видно е голям фен на едрогърдата амбиция, също придоби известност покрай участието си в протестите срещу правителството на Бойко Борисов. Той беше част и от първия протест срещу правителството на Орешарски от 28 май тази година, на който се събраха около 200 души. През март Зарко Метлата също бе сред учредителите на Движение “Орлов мост – за промяна”.

Надежда НЕНОВА