Ти изкуствен интелект ли си?

17
Добави коментар
malinita
malinita

Още по темата

42*

Какво се случва с българския суперкомпютър четири години след закупуването му

6 апр 2012

Гуру, как е времето навън

Нова услуга на Google Talk дава информация за валути, спортни резултати и преводи на други езици

12 апр 2011

„Бавната“ търсачка

Нов вид интернет търсене ще отчита вкусовете и нагласите на потребителите

24 окт 2008

Трябва още

Новата интернет-търсачка Cuil трудно би била заплаха за гиганта Google

8 авг 2008

Попитай интернет

Компанията, която стартира наистина работеща семантична търсачка, вероятно ще стане следващият Google

23 май 2008

– Добре ли си?- Good (Добре – англ.ез.) е презиме в САЩ. Един на всеки 7837 души се казва така;91% от тези хора са бели.

Горе-долу по този начин Wolfram Alpha отвръща на нормални човешки въпроси – с лавина от статистически данни. Ако изобщо намери отговор.

Новата търсачка, набедена за „убиец на Google“, официално стартира в началото на тази седмица. Тя носи името на своя създател – английския физик Стивън Волфрам. Той публикува първата си научна статия на 16 години и е създател на Mathematica – компютърна система за алгебрични изчисления. Тя е в основата на алгоритъма, по който работи Wolfram Alpha. Оттук идват солидните очаквания, насочени към търсачката, носеща логото на Wolfram Research.

Заслужава ли си?

Wolfram Alpha е различна от Google. При търсене тя не показва линкове към уебсайтове, а готови страници с информация. Екипът на Волфрам е създал на ръка огромна база данни. Тя включва милиарди частици знание, въведени от учените на език, разбираем за компютрите. Търсачката се взира с лупа само там, а не в целия интернет, както прави Google. На базата на тези данни машините могат да правят логически връзки, така че да изкарат адекватен резултат. За своите изчисления Wolfram Alpha използва 63-ият най-бърз суперкомпютър в света.

Предвид биографията на Волфрам, сега в архива на търсачката преобладават статистическите данни и математическите формули. Иначе казано, Wolfram Alpha няма ви каже кога ще приключи финансовата криза, но може да ви информира за конкретна поредица от човешкия геном. Не очаквайте препоръка от Wolfram Alpha къде да вечеряте довечера или къде да почивате лятото. Може да разберете какво е разстоянието от Мумбай до Барселона и колко време ще отнеме пътуване със самолет. Wolfram Alpha не разказва като Wikipedia, тя не извежда мнения, а само факти.

Търсачката не е заплаха за Google. Най-малкото ще й трябва по-добро име. Софтуерът й също се нуждае от подобрение, тъй като сега търсачката често не разбира какво точно я питате. Забравете за въпроси като „има ли извънземни“ и „жив ли е Елвис“. Изглежда, Wolfram Alpha ще се цели в академичните кръгове, които смятат, че ровене из Wikipedia няма да покаже коректни данни. Предимството на търсачката е, че има висококачествен каталог с проверена научна информация. Има и грешки, но те са простени, тъй като Wolfram Alpha функционира от няколко дни. Например стара информация за безработицата в щата Ню Йорк.

Експанзия не се прави така

Условията за ползване на търсачката вече предизвикват спорове. Създателите на Wolfram Alpha са записали, че държат авторски права върху всички намерени резултати. Нещо повече, те изискват да им припишете заслуги, ако използвате информация, получена чрез онлайн софтуера. Според спорните правила публикуването на много линкове към резултати от търсения на Wolfram Alpha трябва да се отплаща с цитиране на източника. Ако тези ограничения не се премахнат, творението на Стивън Волфрам вероятно го чака краткотрайна слава. За сравнение – Google ви позволява да ползвате нейната търсачка, както искате, стига да не нарушавате законите. Без приписване на заслуги. Освен това източниците, от които Wolfram Alpha черпи знание, също биха могли да коментират рестриктивните условия и претенциите за авторство.

Засега Wolfram Alpha няма бизнес модел. В началото ще извежда рекламни банери, твърди аналитичното издание Forbes. Може би ще стане по-интересно, когато повече външни програмисти се възползват от алгоритъма и базите данни на Wolfram Alpha. Тогава можем да очакваме много специфични приложения, базирани на нейния компютърен интелект. Например търсачка, вградена в сайт с туристическа информация.

Алгоритъмът на Wolfram Alpha непрекъснато ще се подобрява. Търсачката се учи от хората, които задават въпроси. От другата страна на мрежата учените ще продължават да попълват запасите от данни. Отсега обаче е ясно, че Wolfram Alpha има още да учи, докато се превърне в убиец на Google.

Ново (29.05/14:10): Джон Маклуни, член на научния екип на Wolfram Research, коментира за „Капитал“, че хората са задали 100 млн. въпроси на Wolfram Research през първата седмица. За този период има над 55 хил. коментари с обратна връзка.  Маклуни обясни четири възможни бизнес модела за Wolfram Alpha. Търсачката може да се интегрира в сайтове срещу заплащане, да печели от банерна реклама, да пусне професионална версия с допълнителни функции (например човек може да плати, за да добави свое съдържание на сайта). Четвъртият източник на приходи за Wolfram Alpha може да е стартиране на корпоративна версия на търсачката. Така тя може да се инсталира на сървъри и да работи само в рамките на организацията.

Ето как отговаря Wolfram Alpha в момента:- Здравей.- Здравей, човек.- Знаеш ли френски език?- Надявам се да науча много езици, но засега знам само английски.- Къде се намираш?- Живея в интернет.- Къде съм аз?- [Показва града, където се намирам, и името на моя интернет доставчик]- Как е времето?- 24 градуса по Целзий, с частична облачност. [има подробности за скоростта на вятъра и т.н.]- Да бъдеш или да не бъдеш…- …това е въпросът.- (2 +2) – 4?- 0.- Какъв е отговорът на Живота, Вселената и всичко останало?- 42.- Можеш ли да танцуваш?- Не.- Защо пилето пресече улицата?- За да премине на отсрещната страна.- Ще замениш ли Google?- Wolfram Alpha не знае как да отговори на вашия въпрос.Ние обаче вече знаем отговора – не.