Китайци и MAN останаха кандидатите за доставка на новите автобуси в София

1
Добави коментар

Двама са кандидатите за доставчици на новите автобуси на метан за „Столичен автотранспорт“. Това са германската MAN Truck&Bus и китайският производител Zhen Gzhon Jotong Bus.

И двете дружества ще продължат в тръжната процедура, като предстои да бъдат обявени и предложените цени. От общинското дружество не уточняват кога ще стане това, като сочат, че предстои комисията по избора да заседава.

Поръчката бе обявена още през февруари, но заради обжалване сроковете по нея бяха удължени, припомня „Капитал“.

Отделно имаше още три удължавания на сроковете и така проектът за покупка на 126 нови автобуса се проточва повече от година. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 81.1 млн. лв. без ДДС, като парите са осигурени от оперативна програма „Околна среда 2007-2013“. Според параметрите на търга най-голяма тежест има предложената цена – 60 точки, по-малко е влиянието на разходите за гориво, мощността, гаранционните срокове.

Тъй като сроковете за разглеждане на подадените оферти вероятно ще са около месец, след това ще има 14 дни за обжалване, най-вероятно договорът за доставка ще бъде подписан чак през есента или края на годината. Според условията до шест месеца след подписването му трябва да бъдат доставени първите 20 превозни средства, а до още 6 месеца да пристигнат останалите 106 автобуса. Доставчикът ще има задължение да осигури оборудването за поддръжката им, както и да обучи поне 6 шофьори и 20 механици за работа с тях.

Изискването към кандидатите е да имат минимален оборот от доставка на подобни автобуси от поне 70 млн. лв. без ДДС за последните три завършени финансови години. По такива поръчки фирмите трябва да са доставяли поне 100 превозни средства. Освен това те трябва да докажат, че са осигурили оторизиран сервиз в София за ремонт и обслужването им.

Двата участника са сред най-големите производители на автобуси в света – Zhengzhou Yutong Group произвежда и строителна техника, автомобилни части и инвестира в имоти. Според сайта й оборотът на групата за миналата година е 30.3 млрд. юана (4.93 млрд. долара), със 17% ръст спрямо 2011 г. Капацитетът й на производство е 285 автобуса на ден, като през миналата година е доставила общо 51 688 броя по-малки и по-големи обществени превозни средства. Отскоро компанията навлиза и на европейския пазар, от миналата година стъпва в САЩ, а голяма част от износа й отива за Саудитска Арабия, Хонконг, Русия, Иран, Венецуела и др. Германската MAN Truck&Bus е най-голямата компания на MAN Group, която е сред най-големите и стари производители на транспортни средства в света, с годишни приходи от близо 15.8 млрд. евро.

Поръчката за новите автобуси е част от по-голяма програма на Столичната община за модернизация на градския транспорт, припомня „Капитал“. За нея по оперативна програма „Околна среда“ са отпуснати общо 292 млн. лв., като 80% от парите са европейски, а 20% са от държавния бюджет. За тези пари вече бяха обявени поръчки за 10 нови влакчета за метрото и 20 трамвая, по които вече са избрани изпълнители. Доставчик на трамваите е полската фирма Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz S, а за метрото спечели руската „Метровагонмаш“, единственият участник в търга. Очаква се с новите автобуси средната възраст на движещите се коли по линиите на градския транспорт да намалее до 5.7 години, а от поддръжка да се спестяват около 3.3 млн. лв. годишно.

Етикети:
, ,