Задължителна регистрация в КАТ, ако караш чужд автомобил

1
Добави коментар
crashbg
crashbg

Публикувана от crashbg на 25 юли 2013 | Коментари 4

Една от новите поправки в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), предложени за обсъждане от МВР е всеки, който управлява автомобил на друг собственик, да е длъжен да се регистрира в КАТ като ползвател в срок до 1 месец от възникване на обстоятелството.

Предвижда се едномесечният срок да възниква от датата на издаване на пълномощно за управление на автомобила или влизането в действие на лизинговия договор.

Остава обаче отворен въпроса какво ще се прави в случаите, когато собственика на автомобила даде на роднина или приятел ключовете за неопределен срок.

Когато се яви в „Пътна полиция“, ползвателят трябва да покаже документ за основанието, на което е получил автомобила от собственика. Независимо дали автомобилът е на физическо лице или на фирма, нейният реален водач е длъжен да се регистрира в областния КАТ по постоянен адрес.

Целта на тази промяна е свързана с издирването на нарушителите, заснети с камери на полицията. И то не толкова на шофьори, които ползват автомобили на роднини, а главно на водачите на служебни коли. В момента по номера на нарушителя се издава електронен фиш на името на собственика. Ако това са лизингови компании, те получават снимката по пощата, но я връщат на КАТ, сочейки името на лизингополучателя. И процедурата започва отначало.

При фирмени коли е още по-сложно. „Честитката“ от КАТ идва на името на представител на фирмата. Той трябва да извърши разследване по пътни листове, командировъчни и други документи, за да посочи на КАТ кой на конкретната дата е ползвал колата и трябва да плати глобата. Съставя се нов фиш и сагата продължава.

Все още в проекта не е изяснено до колко ползватели могат да се регистрират за един автомобил.Това засяга най-вече водачите на таксита, които работят на две или три смени с една кола, отстъпват волана на приятели или срещу наем.

Проектът предвижда 150 лв. глоба за ползвател, който не се регистрира в КАТ. Другата санкция е изцяло нова за българския закон – сваля се предният регистрационен номер на автомобила.

източник: pariteni.bg
Виж още:

Категория: KAT полиция

Тагове: автомобил • глоба • ЗДвП • КАТ • поправка • регистрация