9 начина за вкарване на изображение в AutoCAD – Блогове – AllforCAD

1
Добави коментар

Здравейте!
В практиката на всеки един от нас рано или късно идва момента, в който се налага да работим с растерни изображения в среда на AutoCAD. Първото нещо, което е необходимо да знаем е как се вкарват (вмъкват) изображенията в чертежа. Ето защо познаването на методите за вмъкване на изображения би ни спестило много време и главоболия. В Следващите редове ще кажа по няколко думи за методите за вкарване на изображения в AutoCAD и съответно ще изброя известните ми начини за това.

Съществуват два метода за вмъкване на изображения. Първия метод е вмъкване на изображението като External Reference и втория метод е вмъкване на изображението като Embedded.

Като External Reference.
Изображенията вкарани като External Reference не се съхраняват в чертежа и с други думи AutoCAD ги прочита и визуализира. При този метод изображенията не оказват съществено влияние върху размера dwg файла, но пък е необходимо да изпращаме и самите изображенията заедно с dwg файла, когато искаме да изпратим чертежа на друг колега. Ако не го направим получателя няма да може да ги види. Ако имаме чертеж, в който са вкарани множество изображения от различни места на харддиска можем да използваме командата etransmit, която значително ни улеснява при изпращането на подобни чертежи. Ето и известните ми начини за вкарване на изображение като External Reference:

1. От менюто Insert-> Insert Raster Image Reference

2. От рибана Insert ->Reference-> Attach.

3. Ако имаме инсталиран Raster Design използваме менюто Raster->Insert

4. В windows explorer маркираме файла с изображението, след това десен бутон на мишката и избираме copy, отиваме в AutoCAD, десен paste

5. Използваме Drag and Drop от Windows Explorer към AutoCAD

Като Embedded.
При този метод изображението се съхранява в dwg файла. По този начин отпада притеснението дали сме изпратили освен файла и самите изображенията, но пък изображенията оказват влияние върху размера на чертежа. Специално за случая направих следния тест празнен файла е 480KB в него вмъкнах изображение 144KB (600х516px, 21х19см, 72dpi) формат jpg. След като записах файла размера му стана 1.87MB. След това отново в празен файл вкарах изображение 66KB (600х270px, 5х2.3см, 300dpi) с формат jpg и след записа размера на файла стана 660KB. Следват известните ми начини за вкарване на изображение като Embedded:

6. Отваряме изображението с някоя програма за редакция като Paint (може да използваме всяка една програма за редакция на растерни изображения например PhotoShop, Picasa и т.н.) натискаме Ctrl+A и след това от менюто Edit избираме Copy. Връщаме се в чертежа и от менюто Edit избираме Paste special. AutoCAD ще отвори един прозорец, в който можем да посочим типа на обекта който вкарваме. Избираме Picture(metafile) и натискаме OK.

7. Ако искаме да вмъкнем pdf трябва да го отворим в Adobe Reader от менюто Edit избираме Copy file to clipboard, след което в AutoCAD от менюто Edit избираме Paste Spacial. Отново се отваря прозорец, в който избираме типа на обекта и натискаме OK.

8. Вмъкване на изображението като OLE обект. От менюто Insert->OLE Object

9. Чрез използване на Raster Design от менюто Raster-> Image Embed

Предполагам че някои от вас ще се сетят за още начини за вкарване на изображение, ако ги споделите ще ги добавя.