Масови проверки за гражданска отговорност

1
Добави коментар

Дата: 26.07.2013

Преди седмица стартира мащабна полицейска акция, която ще продължи до края на месец август. Служителите на КАТ ще проверяват дали автомобилите имат сключена валидна гражданска отговорност, както и дали водачите им са употребили алкохол и други упойващи вещества, преди да седнат зад волана. Полицейската акция се провежда по т. нар. „широкообхватен метод”.

Както казах, до края на следващия месец (август 2013 г.), всеки уикенд на входовете и изходите на столицата ще бъдат проверявани преминаващите автомобили дали имат валидна застраховка гражданска отговорност, дали автомобилите са в техническа изправност, имат ли необходимите винетни стикери, и дали документите на водача и автомобила са редовни.

Ще бъдат извършвани проверки и за употреба на алкохол. От началото на годината, до средата на месец юли, служителите от пътна полиция са проверили 30 679 шофьори за употреба на алкохол и други упойващи вещества. 453 от тях са санкционирани, като 323-ма са били с под 1.2 промила, а на останалите 130 водачи дрегерът е отчел наличие на алкохол над 1.2 промила.

От пътна полиция съветват водачите да не сядат зад волана след употреба на упойващи вещества, включително и алкохол, както и да спазват правилата за движение по пътищата. В това число влизат наличието на валидна застраховка гражданска отговорност, винетка, преминат технически преглед на автомобила и други.