Основни параметри на камерите за видеонаблюдение

0
Добави коментар

Основни параметри на камерите за видеонаблюдение

В момента на пазара съществува  голям избор на различни видове охранителни камери. За да изберем подходяща видеокамера, е необходимо да сме запознати с нейните възможности.

камери за видеонаблюдение

С тази статия ще се опитаме да ви предоставим важни насоки относно основните характеристики на камерите за видеонаблюдение и ще ви помогнем при при евентуалното им закупуване в бъдеще. Много и различни модели се предлагат в онлайн магазините за видеонаблюдение и на клиента е трудно да направи своя избор. С тази статия ще се опитаме да ви насочим в правилния избор на охранителна камера в зависимост от вашите потребности.

Основните технически параметри на видеокамерите са:  разделителна способност, фокусно разстояние, подсветка за нощно виждане, компенсирането на външна светлина и др.

Разделителна способност

Най- важният момент е при определянето на подходяща разделителна способност за конкретната система за видеонаблюдение. Така е, защото правилният избор на резолюция е важен за качеството на системата от видеокамери. Познаването на различията  между аналоговите и мрежовите камери ще помогне за правилния избор на техника.

Разделителна способност на аналоговите камери

CCTV-Camera-Resolution

Качеството на изображението на стандартните аналогови камери се измерва с броя на хоризонталните линии (телевизионни линии-  TVL), които сензорът създава, те определят способността на видеокамерата да показва по-малките детайли от картината.

Колкото са повече TV линиите, толкова по-добро е качеството на изображението.

 

Качество на изображението в TVL:

Стандартно -> 380 – 420 TVL;

Високо -> 480 – 520 TVL;

Много високо -> 540 – 700 TVL;

Виденаблюдение ДонСофт

Разделителната  способност варира от 420 до 700 TVL . При предлаганите камери за видеонаблюдение с ниска резолюция от  420 TVL е трудно могат да се разпознават малки детайли от изображението.  Тези охранителни камери са подходящи за близки разстояния, за наблюдение на малки кафета и магазини, на разстояние до 10 метра.

Видеокамери с разделителна способност над  540/ 600TVL предлагат картина, която се доближава максимално до тази на телевизионната камера.

Високата разделителна способност възпроизвежда  много добър образ в допълнение с функциите, които притежават тези камери, като WDR (Wide Dynamic Range), BLC (Back Light Compensation) и AWB (Automatic White Balance). Контрастът е по-добър и се открояват малките детайли при дистанция над 10 м. Ако не сте сигурни какво да изберете е добре да се консултирате със  специалист, занимаващ се с видеонаблюдение.

Разделителна способност при DVR рекордерите

DVR видеонаблюдение

Аналоговата  камера заснема изображението,  и го изпраща към цифровия рекордер, така то се конвертира от аналогово във цифрово. В този процес по важна роля играе DVR устройството.  Ако рекордерът записва на по- малка резолюция от камерата, дори и тя да е с най-висока резолюция, изображението няма да е качествено след  компресирането.  Най-разпространените резолюции при DVR-ите  са CIF (320-240 пиксела) и D1 (720-480 пиксела).  Площта на изображението при  D1 e в пъти по голяма от тази при CIF. Това значи, че ако използвате разделителна способност D1, сигналът от камерата ще бъде по малко компресиран /изменен/. Обръщайте внимание на  разделителната способност при запис и кадрите в секунда, които отговарят на нея, когато купувате DVR рекордери. Съобразете ги с камерите, които сте избрали.

Разделителна способност при IP камерите

IP охранителните камери са изцяло цифрови и използват много по-висока разделителна способност. При тях не се  конвертира изображението и липсва намаляване на резолюцията при запис. Също така  IP камерите прехвърлят  сигнал по FTP мрежови кабел,  това осигурява по-висок трансфер на данни.

Най-ниската резолюция при мегапикселовите камери е 1.3 Mpx, но в сравнение с аналогова камера за видеонаблюдение, това е много по висока разделителна способност. Ако това качество не ви удовлетворява може да потърсите и камера с резолюция над 5 Mpx, тогава е препоръчително записите да се правят на професионален NVR мрежови рекордер, който подържа няколко хард диска.

Статията продължава -> тук