Храни, богати на фосфор

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Фосфорът е основна хранителна съставка, необходима за правилното функциониране на клетките, за регулирането на калция, за здрави кости и зъби. Той осигурява и приема на аденозин трифосфат – молекула, която доставя енергия на нашите клетки.

Недостигът на фосфор може да доведе до понижен апетит, анемия, болки в мускулите, неправилно образуване на костна тъкан (рахит), чувство на изтръпване и отслабена имунна система. Този микроелемент се намира в почти всяка храна и поради тази причина недостигът му се среща рядко.

Наблюдава се обратният процес, при който се консумира твърде много фосфор, което предизвиква да се трансферира калций от костите в кръвта в опит да бъде възстановен балансът. Това прехвърляне на калциев елемент отслабва костите и може да доведе до втвърдяване на вътрешните органи, увеличаване на риска от инфаркт и други сърдечно-съдови заболявания.

Някои научни изследвания показват, че фосфорът значително по-лесно се абсорбира, когато се консумират месни продукти, както и че може да се извлече едва половината от фосфора, който се съдържа в растителните храни.

Количеството фосфор, което може да бъде възприето от организма варира при различните хора, а научни изследвания посочват, че хранителните вещества от растителни източници могат да принесат оптимална полза за здравето ни, защото не съдържат такава висока концентрация на минерала. По-долу са изброени храните с високо съдържание на фосфор.

Пшеницата и пълнозърнестите тестени изделия допринасят с голямо количество фосфор ежедневното ни хранене, както и ни осигуряват така необходимите ни фибри и други хранителни „помощници”.

Извара и Чедър – тези два различни млечни продукта също доставят на организма ни голямо количество фосфор. Те са идеално допълнение към всяко меню, лека закуска или могат да бъдат включени като съставка в предястие. Имат ниско съдържание на мазнини, а дори се предлага на пазара и обезмаслена извара, която има още повече хранителни предимства.

Фъстъченото масло – заедно с голямото количество протеин, фъстъченото масло е богата на фосфор храна. Диетолозите препоръчват да се консумира органично, естествено фъстъчено масло пред подсладените, пълни с наситени мазнини вариации на продукта на пазара.

Царевицата – това популярно растение, което може да се намери на всяка мексиканска трапеза, приготвено във вариации на салата, предястие или добавено в основно ястие, в своите много разновидности и сортове, също доставя добри количества фосфор в организма. Независимо дали се яде прясна или консервирана, царевицата може да се включи в много ястия.

Броколи – броколите са също фосфорно богата храна. Освен това този вид зеле ни дава допълнителна палитра от здравословни микроелементи. Зелените зеленчуци са по принцип известни, че са мощен антиоксидант в борбата с токсините в организма, както и съдържат необходимите ни количества витамин C. Някои хранителни експерти препоръчват яденето на зелени зеленчуци като броколи в суров вид, а не варени, тъй като някои от витамините и минералите са по-концентрирани и запазени преди термична обработка.

Пилешко и птиче месо – и двата типа месо съдържат фосфор и правилния подбор на месо може да бъде най-доброто решение при избора на подход към индивидуалния диетичен план.

Слънчогледови семки – тези почти вманиачаващи за чоплене семчици също доставят фосфор и помагат на организма ни, освен че е забавно да се ядат. Друг е въпросът с почистването им след люпене.

Чесън – фосфорът е само една от много здравословни съставки в това исторически популярно растение, което е толкова широко използвано в южноевропейската кулинарна култура. С него се придава пикантен вкус на почти всяка храна, но също така се ползва и в ежедневната кухня.

Ядки и бобовите култури – в допълнение към фъстъченото масло, другите ядки като бадеми, бразилските орехи, кашуто съдържат добро количество фосфор. Същото важи и за всички разновидности на боба. Тези храни, в сушени и трайни форми, може да бъдат добро решение за получаване на хранителни елементи като фосфор в диетата, но трябва да сме внимателни, защото при съхранение в хладилник се губят полезните им свойства.

Това са някои от най-добрите възможности за избор за тези, които искат да включат по-големи количества фосфор в ежедневната си диета. Помислете за това кои от тях са най-полезни за личните ви хранителни нужди и диетичен график. За повечето хора фосфорът и богатите на него храни сравнително лесно се намират в едно балансирано и питателно дневно меню.