Откриха Балканиадата по лека атлетика в Стара Загора

1
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

66-ата Балканиада по лека атлетика беше официално открита на изцяло обновената писта на стадион “Берое” в Стара Загора, където през далечната 1988 г. Йорданка Донкова поставя неподобрения и до днес световен рекорд на 100 метра с препятствия – 12,21 сек. Повече от 3000 души дойдоха на стадиона под Аязмото, за да подкрепят по-късно днес най-добрите български атлети, а желаещите да наблюдават на живо изявите на родните спортисти се увеличават с всяка изминала минута.

По време на откриването за доброто настроение на гостите се погрижиха местният оркестър, както и фолклорните ансамбли “Загоре” и “Нашенци”, които изнесоха истински спектакъл за зрителите по трибуните.

В Балканското първенство ще се включат атлети от 12 държави-членки на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ) – Армения, Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Гърция, Молдова, Черна гора, Румъния, Македония, Сърбия, Турция и България.

“Уважаеми дами и господа, искам да благодаря на всички, които помогаха това събитие да се случи в Стара Загора, защото 28 години Стара Загора не е била домакин на голямо първенство по лека атлетика. Искам специално да поздравя бившия премиер Бойко Борисов и бившия спортен министър Свилен Нейков, както и госпожа Драгиева от местния клуб, защото помогнаха да обновим пистата. Нека пожелаем успех на всички и на Старо Загора”, заяви кметът на града Живко Тодоров.

“Горд съм, че това първенство ще бъде селекция за “Битката на гигантите”, където ние ще бъдем представени от отбор на Балканите. Успех на всички днес и най-вече на Световното първенство в Москва”, сподели президентът на БФЛА и АБАФ Добромир Карамаринов по време на откриването.

Вицепрезидентът на Европейската атлетика (ЕА) Карел Пилни пък дори проговори на български. “Пожелавам успех на всички”, сподели чехът.

ФОТОГАЛЕРИЯ от първия ден на Балканиадата в Стара Загора може да видите ТУК!!!

ФОТОГАЛЕРИЯ от награждаването от първия ден може да видите ТУК!!!