Витамин D – повече от необходим след 40

4
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Puls.bg

  |   26 юли 2013
  |   Коментари 0

Източник: iStockphoto

Поради настъпващите хормонални промени след 40-тата година, дамите трябва да обърнат специално внимание на приема на витамин D. Женското тяло може да си го набавя по три начина: чрез храни, природно богати на витамини или с добавени такива, чрез излагане на кожата на слънце и чрез хранителни добавки.

 

Въпреки че слънчевата светлина и естествената храна са най-добрият източник за всяка една възраст, на жените след 40 понякога се налага да приемат хранителни добавки, за да избегнат витаминен дефицит. След тази възраст, препоръчителната дневна доза за нежния пол е 15 микрограма. 

 

Основните храни, които са най-богати на витамин D са: гъби, мазни морски риби, яйца, черен дроб и алфалфа. Приемът на хранителни добавки е необходим, когато се открива недостига му само с храненето.

 

Витамин D поддържа растежа, развитието и доброто състояние на костите, помага за регулацията на кръвното налягане и активността на имунната система, чрез влияние върху клетки като макрофаги и Т-клетки. Той играе и важна роля в клетъчната диференциация. Жени, които не приемат достатъчно витамин D са под силно завишен риск от развитие на ракови заболявания, хипертония, остеопороза и автоимунни заболявания като ревматичен артрит и инсулин-зависим диабет.

 

Световната здравна организация препоръчва прием на 15 микрограма витамин D всеки ден. Освен за дамите над 40-те, тази препоръка важи и за бременни и кърмещи жени. В аптеките, без рецепта се предлагат множество хранителни добавки и витамини, поддържащи нужния баланс, но ако се приемат без изрично предписание от лекар, те могат да доведат до редица странични ефекти: диария, повръщане, загуба на тегло, костни и ставни болки и умора. Те оказват ефект и при действието на лекарства на базата на кортикостероиди.

 

Жени, страдащи от бъбречни или сърдечни заболявания или високи нива на калций и фосфор в кръвта, не трябва да взимат хранителни добавки с витамин D.

 

Възможно е и предозиране с витамините. Максималната доза, която се толерира от организма е около 150 микрограма на ден. Ако тази доза бъде надвишена, излишно приетото съединение вече е твърде много, за да бъде изведено от тялото и действа като токсин. Заболява се от хипервитаминоза D, причиняваща сърдечна аритмия, развиването на бъбречни камъни, тежка загуба на тегло, увреждания на бъбреците и стените на кръвоносните съдове, мускулна слабост и проблеми с пикончия мехур.

 

Недостигът на витамин D e много по-разпространен и често срещан от предозирането, понеже обикновено се забелязва едва, когато се развие някое от съпътстващите ги състояния. Причините за дефицита са безброй, но сред главните в световен мащаб са: жени, които живят много на север и са подложени на къси дни и дълги нощи или жени, които покриват кожата си по религиозни причини – и в двата случая е силно потиснат най-естествения начин на образуване на витамин D – чрези синтеза му от кожата при слънчево излагане.

 

Втората е затлъстяването. Дами с наднормено тегло по-често развиват възпалителни състояние на стомашно-чревния тракт, които често преминават незабелязано, но нарушават абсорбцията на витамина, идващ с храната.

 

Винаги трябва да се търси съвет от лекар преди приемане на какъвто и да е фармацевтичен продукт, дори и витамини.