Можем ли да излъжем банкомата да ни даде повече пари?

1
Добави коментар
Profit.bg
Profit.bg

Можем ли да излъжем банкомата да ни даде повече пари?

30 юли 2013 | 08:43

15574

Трик позволява да изтеглим от банкомат повече пари, отколкото имаме по сметката си. Някои твърдят, че това е възможно и системата може да бъде излъгана.

Истината е, че хората само си мислят, че лъжат банките. Те теглят максималната сума, разрешена за една транзакция – например 400 лв, и оставят една банкнота в устройството.

Тъй като то е програмирано така, че ако не си вземем парите веднага, след 30 секунди ги прибира обратно, устройството отчита, че сумата е забравена вътре и не регистрира транзакция. Тарикатите разчитат на това, че банкоматът не може да провери дали е останала една банкнота или цялата сума.

Има случаи, в които, ако по някаква причина банкоматът не пусне парите, трябва да се обадим в банката, за да си ги получим обратно. В случая с измамата хората, които прибират сумата, използват тази възможност и теглят парите на място в банковия клон още веднъж.

Как се краде от банкови карти?

По данни на банковата система за разплащания има средно по около 160 такива случая на месец, съобщава ТВ7.

От БОРИКА обясниха, че ако банкоматът „глътне“ цялата или част от сумата, той се блокира. За да заработи отново, трябва да му се направи ревизия от касиер на банка и още едни банков служител – поне двама човека присъстват на ревизията.

Финансовата проверка установява наличността на банкомата и неговите липси, за което се съставя протокол. Ако проверката покаже, че клиентът е бил ощетен, банката му възстановява сумата. Ако е взел някаква част от тях, тя му се удържа.

От банковата система уверяват, че подобни евтини трикове не работят, защото след като поставим картата си, ние сме идентифицирани от системата и проверката показва дали сме били ощетени или не.

Тоест, ако сме изтеглили от банката повече пари, отколкото разполагаме, тя ще си ги възстанови обратно при следваща транзакция.

Етикети:

банка,
банкомат,
банкова карта,
измама

16 харесват тази статия

7 не харесват