Нови братя Галеви тормозят Велико Търново

3
Добави коментар
mignews
mignews

Лихвари тормозят търновци по подобие на братя Галеви, които бяха превърнали Дупница в Галевград. Георги Ганчев-Американеца и Георги Илиев-Диска карат хората да треперят. Потърпевши разказаха страховити истории пред TV7. „Дължах 4 000, които станаха 12 000, а после не знам как – 60 000 лева“, сподели един от ужилените. Двамата лихвари взимат не само парите, но имотите и бизнеса на тези, които се „закачат на кукичката им“. Говори се, че са спонсорирали кампанията на ГЕРБ за изборите.

Двамата „бизнесмени“ живеят в имения край старата столица, зад триметрови огради и охранителни камери, и под американски, а не български флаг. Скъпи лимузини, круизи на Карибите, ваканции в Париж, Италия, Швейцария и Лас Вегас са само част от разходите на двамата обвиняеми. Въпреки че имуществото им е под запор, те продължават да демонстрират висок стандарт и да живеят в лукс.

Американеца се шири в огромен палат с басейн и не му пука особено от властите. „Няма да ви пусна вътре, как да стане. Дали имам басейн? Ами купете си хеликоптер и проверете“, изрепчи се рекетьорът пред камерата. Усмихнати, двамата с Диска си пиеха биричката, докато репортерката ги интервюираше. „Няма такива неща, никой не сме изнудвали“, оправдаваха се двамата бабаити с хитри усмивки.  Една от заплахите към длъжниците е, че децата им ще бъдат продадени на черния пазар за органи. След такава заплаха и отказ на полицията да го защити, един от потърпевшите е избягал от България и се свързал екипа на TV7 по телефона от Германия.

С Диска и Американеца на масата беше и третият обвиняем за лихварство – Георги Аврамов-Гюро. Според обвинението парите са давани от търновските „братя Галеви“, а Гюро е подписвал договор с длъжниците, които са принуждавани да прехвърлят имуществото си на него. Сред разпитаните по делото е и депутатът от ДПС Хасан Хаджихасан, тъй като негов джип за 100 000 лв. е прехвърлен на Гюро.

Гюро изпълнявал „мокрите поръчки“. „Заради вас са се самоубили две жени, които са загубили имотите си“, обърна се журналистката към Гюро. „Не, няма такива неща. Не знам за какво говорите“, измъкна се той.

Местните хора говорят, че лихварската банда с процъфтяващ  бизнес има сериозен гръб от политици и полиция. Те разкриха, че Американеца и Диска са били „пазени“ лично  от бившия антимафиот Орлин Тодоров, който пък е приближен на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Депутатът и областен координатор на ГЕРБ Евгени Стоев отрече Американеца да е сред дарителите на партията. Той е депутат за втори мандат, а преди това дълги години е оглавявал НАП във Велико Търново. В материалите по делото се посочва, че Американеца и Диска се разследват за източване на ДДС чрез свързани фирми при внос на месо на занижени цени. Името на Евгени Стоев изплува в доклад на Министерството на финансите, според който като данъчен шеф заедно с още 14 свои служители са възстановили неправомерно ДДС в размер на 3,6 млн. лева на фирми, чийто пълномощник и счетоводител е била и съпругата на Евгени Стоев. При опита да го потърсят за коментар от телевизия TV7, депутатът се заключи в колата на свой приятел и избяга.

След три години разследване във Велико Търново делото срещу Американеца и Диска е прехвърлено в Специализираната прокуратура в София, тъй като са събрани данни, че се касае за организирана престъпна група. За последните девет месеца по него са се сменили двама наблюдаващи прокурори – първият е командирован в друга прокуратура, вторият е станал зам.-правосъден министър. А третият обвинител, който е разпределен да поеме разследването – Пламен Евгениев, научи от телевизията, че е наблюдаващ прокурор по това дело. След като осъдиха прокуратурата за бездействие, обвиняемите обявиха, че ще съдят България и в Страсбург.