Как да лекуваме слънчево изгаряне

1
Добави коментар
vps
vps

Как да лекуваме слънчево изгаряне

Изгорял на потник

Независимо дали сме на морето, на басейн, на риболов, в някой планински или балнеоложки курорт, слънчевото изгаряне е най-неприятното нещо, което може да провали нашата ваканция. Зажаднели за плаж, още в първия ден на почивката оставаме в продължение на часове под парещите лъчи на слънцето. После губим няколко дни в охкане и опити да тушираме болката на пламналото си тяло. най-добре е да не го допускаме, но все пак ако се случи, добре е да знаем поне два-три начина да се справим с изгарянето възможно най-бързо, и то с подръчни средства.

Ето и няколко метода за бързо и ефективно лечение на слънчево изгаряне:

– Изгорените места се намазват с кисело мляко, ако е нужно неколкократно. Млякото ще отнеме огъня от пламналата кожа само за една нощ.

– Смачкани варени картофи, наложени върху изгорялото, също помагат много при слънчево изгаряне.

– Намазването с пчелен мед дава добър ефект, ако процедурата се повтори още веднъж, след като попие медът.

– Изгорялото ще мине бързо, ако се наложи с кашица от вода и сода бикарбонат.

– Хубаво е още преди да тръгнете на море, да си купите предварително от аптеката тубичка дефламол или универтан. Те са много ефикасни при слънчеви изгаряния.

– Ако вдигнете температура, обтрийте тялото си с вода и оцет в съотношение едно към едно.

– Направете смес от 1 супена лъжица морков, настърган на много ситно (да стане на кашичка) и един яйчен белтък. Оставете сместа да действа върху изгорялото място 20 минути. Правете процедурата два пъти дневно.

– При силно слънчево изгаряне на лицето, придружено от сърбеж, ще ви помогне компрес от копър. Залейте 2 супени лъжици накълцан копър с 2 чаени чаши вода и кипнете сместа за 5 минути. Изцедете отварата. Намокрете марля, сгъната на няколко пласта, или ленена салфетка. Наложете компреса на лицето. Не бива да пари. Отгоре покрийте с мека хавлиена кърпа. Останете така 20 минути. После изплакнете лицето с хладка вода.

– Ако ви смущава почервенелият от слънцето нос, напудрете го няколко пъти с нишесте. – Появят ли се върху кожата ви пигментни петна и лунички, от тях ще ви избави компрес доматен сок. Марлята, натопена в сока, се слага като компрес за 40 – 60 минути. После лицето се изплаква с вода и се маже с подхранващ крем.

Ще бъдете напълно спокойни, ако още преди почивката си приготвите няколко билкови рецепти срещу слънчеви изгаряния:

– Двадесет грама цветове от бял равнец се накисват в 200мл. зехтин. Престояват 10 дни на слънце. С целебния маслен извлек се мажат поразените от слънцето участъци по кожата.

– Истинско спасение при слънчеви изгаряния са корените от глухарче. Ситно настъргани, те се заливат с олио или зехтин (1 към 10), оставят се да престоят 24 часа и после 1 час се загряват на водна баня. След това сместа се цеди и с настройка се маже изгорената кожа. Процедурата се прилага 3-4 дни през половин час.  Средството е ефикасно и при хронични слънчеви алергии.

– Двадесет грама пресни цветчета от жълт кантарион се заливат с 200мл. зехтин. Държат се 30 дни на слънце, най-добре в стъклен буркан. Капачката се пробива с шило на няколко места, за да “диша” илачът. Освен, че е бързодействащ и много ефикасен при изгаряния, този лек помага за зарастването и на всякакви други рани.

Tags: излет, риболов, слънчево изгаряне

Posted in Статии за Риболов