10 събития през август 2013 г., които не трябва да пропускате

26
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 31.07.2013

Август е името на осмия месец от годината според Григорианския календар. Отпускарският месец има 31 дни. Наименованието му идва от името на първия римски император – Октавиан Август и в буквален превод означава „божествен, възвеличан“. Славянското име на месеца е било зарев, понеже според една теория елените се намират в любовния си период по това време и реват силно. Времето през август е типично като за летен месец, особено през първата си половина – с максимални температури между 28 и 33 градуса, на морския бряг от 28 до 32. В осмия месц от годината има два по-големи християнски празника – Преображение Господне на 6-и август и Голяма Богородица на 15-и.

Виж още: 10 събития през юли 2013 г., които не трябва да пропускате 10 събития през юни 2013 г., които не трябва да пропускате

Ако ваканцията ви тепърва предстои, но още не сте пазарували, заложете на смарагдово зеленото, тюркоазеното, яркожълто или комбинация от маково червено и морско синьо, които според специалистите са модерни за този сезон. Според проучване на Visa Европа 73% от сънародниците ни, които са планирали почивката си, ще почиват в България и ще отделят средно по 1100 лева за нея. Сред най-предпочитаните дестинации са Варна (9%), Созопол (7%) и Несебър (5%).

Ако сте решили да зарежете всичко и да се отдадете на „полет по инерция“, ето 10 събития, които не трябва да пропускате през месеца.

1. Международен панаир на занятите и изкуствата „Булгарика“ Провежда се всяка година във Варна през август, като тази ще бъде за 17-и път от 1-ви до 21-ви. Демонстрациите на авторските умения дават възможност на посетителите да наблюдават на живо създаването на уникални творби, а богатата съпътстваща програма на панаира включва събития с широк спектър на културни прояви.

2. Национален конкурс за популярна музика „Бургас и морето“ Ще се проведе на 3-ти август в Летния театър, Бургас. В журито с председател Митко Щерев са Йорданка Христова, Наско от БГ Радио, Гриша Трифонов, Тома Спространов, Драго Симеонов и др. Сред 12-те песни-финалисти, които ще чуем на гала-вечерта, са такива на изпълнители като Росица Кирилова и Панайот Панайотов, Кристина Димитрова и Орлин Горанов, Ваня Костова, Маргарита Хранова, Тоника и др. Публиката в Летния театър на Бургас също ще има възможност да избере своята песен-фаворит.

3. „Пирин пее“ Традиционният събор „Пирин пее“ ще се проведе в местността „Предела“, община Разлог, на 4-ти август. Той се организира от 1962 г. и, благодарение на него, през годините популярност придобиват уникалните мъжки песни от Банско, женските песни „на високо“ от село Долен и Сатовча, традициите на зурната и тъпана и т.н. Миналата година на събитието се надпяват, надсвирват и надиграват 2536 участници.

4. Международен фолклорен фестивал – Варна Провежда се от 1992 г., а тази година групите за автентичен фолклор ще се представят от 5-ти до 9-ти август. Фестивалните събития са на сцените на Летен театър – Варна, както и на открити сцени и площадки в Морската столица, съседните градове и туристическите комплекси.

5. Международен джаз фестивал – Банско Основан е през 1998 г. и винаги се организира от 8-ми до 13-ти август. Мероприятията, провеждани на откритата сцена – площад „Н. Вапцаров“ 1, ще са бъдат с начален час 19.00 ч. Няколко са основните линии в програмата, които присъстват и тази година. От една страна – представяне на историческите корени на джаза: стандарти, блус, би-боп, суинг, диксиленд…. От друга – съвременното лице на „свободната музика“.

6. Кети Гарби Гръцката супер звезда идва за първи път в морската столица – Варна, за едно невероятно шоу в Двореца на Културата и Спорта на 11 август. Изпълнителката на тоталния хит „Esena Mono“ и някои от най-популярните песни от южната ни съседка като „Ante Yeia“, „Akouse agori Mou“ и други, ще пристигне с група от шестима музиканта. Очаква се един запомнящ се и зрелищен концерт, изпълнен с най-големите хитове на певицата.

7. Фестивал на народните носии и умения – Жеравна Ще се проведе от 23-ти до 25-ти август, като всеки, който желае да присъства, задължително трябва да е облечен с фолклорна носия (за тези, които нямат – на входа на фестивала ще се продават и отдават носии под наем) и да спази дълъг списък с ограничения. Цената на билета е 20 лв., като с него се осигурява присъствие и на трите фестивални дни.

8. Фед ле Гранд и Виктор Калдерон на Solar Summer Festivаl Американският диджей Виктор Калдерон ще закрие поредното издание на Solar Summer Festivаl на 24 август с парти в „Cacao Beach“. Звездата на електронната музика ще гостува на клуба именно във вечерта, в която „Cacao“ празнува своя 10-и рожден ден. За всички Solar-почитатели – не пропускайте и големия Фед ле Гранд на 17-ти август.

9. Фолклорен фестивал „Сватбата – единство и многообразие“ на 24-ти и 25-ти август в Етнографски комплекс „Етъра“ – Габрово Фестивалът има за цел да представи етническото и етнографско многообразие в българските земи чрез представяне на отделни моменти от сватбената обредност. Всяка пета година изданието е с международно участие, откриващо магията на сватбената обредност като важна част от европейската културна идентичност и съществен елемент от световното културно многообразие.

10. Аполония На 30 август  в Созопол ще бъде открит двадесет и деветият фестивал на изкуствата. В Амфитеатър „Аполония“ ще прозвучат арии и ансамбли от знаменити опери на Джузепе Верди, изпълнени от прочути български оперни певци. Така ще бъде отбелязана 200-годишнината от рождението на великия композитор. Всеки ден до 7 септември фестивалът отново ще дарява публиката с най-доброто от концертните подиуми, театралните сцени, изложбените зали. Ще бъдат представени най-новите и интересни творби на поети и писатели от различни поколения.

Ако пък предложените събития не ви допадат, продължавайте да се забавлявате, както намерите за добре, защото е лято…

.:: Кликни тук и подкрепи „10-те най“ в класацията на българските сайтове ::.

Коментари

коментар(а)