Появи се дупка в бюджета

1
Добави коментар
netbeui
netbeui

Дефицитът в държавния бюджет в края на юни е 7.6 млн. лв. Това показват данните за изпълнението на консолидираната фискална програма през първия месец от управлението на кабинета „Орешарски“. В края на май бюджетът беше на плюс с 45.5 млн. лв. Управляващото мнозинство още с встъпването си на власт предрече голямо неизпълнение на приходната част и взе решение да актуализира бюджета, като увеличи дефицита до 2% от брутния вътрешен продукт.

Реално обаче отново има излишък по националния бюджет в размер на 104.8 млн. лв. В края на май преизпълнението беше със 71.8 млн. лв. От финансовото министерство обаче отбелязват изоставане от разчетите при събираемостта на косвените данъци. При ДДС изпълнението е на 46.2% от годишните разчети, а при акциза – 41.9%.

Статистиката показва, че събраното към края на юни ДДС е с 220 млн. повече, спрямо същия период на 2012 г. При него обаче се наблюдава забавяне на събираемостта, което според икономисти се дължи на недостатъчния натиск от страна на правителството и липсата на директор в Агенция „Митници“. Ваньо Танов, който по документи все още оглавява митниците, вече един месец е в болница. В края на май 2013 г. беше събрано 336 млн. повече ДДС в сравнение със същия период на миналата година.

 При акциза събирамеостта спрямо миналата година изостава с 23.4 млн. лв. Месец по-рано разликата беше 35 млн. лв.

Данните на Министерството на финансите са тревожни от гледна точка на парите, които Брюксел трябва да ни възстанови. В края на юни невърнатите евросредства са на стойност 112.4 млн. лв. В края на май средствата, които Еврокомисията имаше да ни възстановява бяха само 26.2 млн. лв.

Етикети:

данъци | ДДС | приходи | акциз