Прокуратурата повдигна обвинение на Митко Събев

3
Добави коментар
mignews
mignews

Софийска районна прокуратура е повдигнала обвинения на председателя на съвета на директорите на „Петрол Холдинг“ АД Митко Събев и на изпълнителния директор на холдинга Орлин Тодоров. Това е станало на 19 юни тази година.

Обвиненията към двамата са по смисъла на чл. 311, ал.1 от Наказателния кодекс и са за използване на неистински документи. По закон длъжностно лице, което в кръга на службата си състави официален документ, в който удостовери неверни обстоятелства или изявления, с цел да бъде използуван като доказателство за тези обстоятелства или изявления, се наказва с лишаване от свобода до пет години.

Обвиняем е и Сергей Батурин – по чл. 309 във връзка с чл. 316 от НК. Става въпрос за наказание, което се налага и на онзи, който съзнателно се ползува от неистински или преправен документ, или от документ с невярно съдържание.

На тримата е определена гаранция от по 10 000 лв. Причината за повдигнатите обвинения е опит за кражба на акциите на Денис Ершов в „Петрол Холдинг“ АД. Очаква се прокуратурата в скоро време да внесе обвинителния акт в съда.

През миналата година имаше преговори за продажбата на „Петрол Холдинг“ АД на руския милиардер Кирсан Илюмжинов. Опитът са сделка беше спрян от търговския регистър. Адвокатите на Ершов подадоха жалба и беше образувано досъдебно производство. В резултат на това се стига до повдигане на настоящите обвинения.