Фонтана – три сестри в света на модата

1
Добави коментар
annnito
annnito

Ателие Фонтана е модна къща, специализирана в създаването на продукти за висша мода. Къщата е основата през 1943 г. от  три сестри стилисти – Зое, Миколи и Джована. Сестри Фонтана и тяхното студио,  са едни от първите, които дават тласък на  “Произведено в Италия”, като по този начин представят на света италианското чувство за стил.
Историята започва през 1938 г.   в провинция Парма, където трите сестри са ангажирани в шивашката дейност и по този начин продължават семейната традиция. По-късно трите предприемчиви сестри решават да се преместят в Рим, където започват кариера като  работят с различни собственици на модни студиа, но и не спирайки да мечтаят за собствено ателие. И всичко това в разгара на Втората световна война. Първият им клиент е уважаваната Gioia Marconi – дъщеря Dzhulelmo Marconi (изобретател на радиото), която печелят с оригинални, креативни и творчески идеи.
След войната, модна къща ~Фонтана~ жъне бърз успех след като в началото на 50-те години американската  актриса Линда Кристиан поръчва при тях своята сватбена рокля за церемонията в Рим с известния актьор Тайрън Пауър. Естествено бракът им е горещо отразяван във всички медии, което изстрелва сестри Фонтана на корици на модни и лайфстайл списания.

Линда Кристиан

Линда Кристиан

Трите творчески надарени сестри-дизайнерки се превръщат в любимки на безброй звезди сред които Елизабет Тейлър, Одри Хепбърн, Барбара Стануик, Грейс Кели, Жаклин Кенеди, Джоан Колинс, Урсула Андрес, Сорая, но най-постоянна клиентка им остава Ава Гарднър, с  която  изграждат добро приятелство.

Елизабет Тейлър

Елизабет Тейлър

Елизабет Тейлър

Федерико Фелини се обръща към сестрите за създаване на рокля за Анита Екберг в известния филм “La Dolce Vita”. Те  създадат и първата форма на костюмите за стюардеси на националната авиокомпания Италия – Alitalia. Фонтана участват и в създаването на организацията SIAM-Sindacato Italiano Alta Moda (Италиански консорциум на висша мода), заедно с други известни имена от света на модата- Емилио Шуберт, Vincenzo Ferdinand, Албертo Фабиани, Giovanelli Sharra, Mingolini Khaimah, Garnet, Симонета.

~Atelier Fontana~ в Рим, на площад Испания,  изиграва решаваща роля във формирането на италианската и световна мода, отваряйки пътя за много известни италиански стилисти, които са се появили с течение на времето.

Одри Хепбърн

Днес, някои продукти Fontana, са изложени в най-важните музеи на света като Гугенхайм и Лувъра.

Ателие ~Фонтана~

Ателие ~Фонтана~

 

По материали от чуждестранния печат