10 лозунга от протестите срещу правителството на Пламен Орешарски

21
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 03.08.2013

Според британския журналист и бивш кореспондент на BBC за Източна Европа Миша Глени през 70-те и 80-те години комунистическа България се конкурира единствено от Румъния и Албания като най-мизерното и депресиращо място за живеене в Европа. Днес, през 2013 г., 23 години след идването на така жадуваната Демокрация, за съжаление останала нереализирана, политическият наблюдател на „Frankfurte Algemeine Zeitung“ казва, че в София управляват по правила, които само на пръв поглед отговарят на европейските. А в крайна сметка демокрацията се изразява в това да бъдеш избран от народа, за да му служиш. На народа. А не на групи по интереси.

Виж още: 10 мита за протестите у нас 10 анализирани и опровергани аргумента срещу бързи избори у нас

Всички управлявали правителства през последните 20 години допускаха едни и същи грешки и поради това, ако досега хората се вдигаха на социални протести, днес протестите са за ценности. Нужна е смяна на елитите, смята Марко Арнд, шеф на софийското бюро на германската фондация „Конрад Аденауер“. А каква всъщност е крайната цел на тези протести. Тя не е просто да падне някое си правителство. Крайната цел е да се измъкнем от маниакално-депресивния цикъл, типичен за българската нация и управляван бог знае от какво, обобщава проф. И. Дичев.

В опит да изкристализират исканията на протестиращите и изразявайки своята гледна точка и гражданска позиция Слави Трифонов и ред-колегията от сценаристите му в „Шоуто на Слави“, дават седем предложения за промяна на политическата система в България: смяна на избирателната система с мажоритарна, намаляване броя на депутатите от 240 на 120, мандатност на народните представители до два мандата, въвеждане на задължително гласуване, въвеждане на електронно гласуване, драстично намаляване на държавната субсидия за партиите, пряк избор от народа на съдии, прокурори и началници на полицейски управления.

Ние пък от 10-те бихме добавили само няколко думи от „Ад“ на Данте: „Най-мрачните места в ада са запазени за онези, които остават безразлични във време на духовна криза“. Ето и 10 от лозунгите, с които българският народ протестира срещу правителството на Пламен Орешарски през лятото на 2013 г.

1. България каза: Орешарски, върви си!

2. Не се бутай, другарю, назначаваме първо роднините, после милиционерите.

3. Станишев, ако не те хванат, изтегли 10 милиона и за мен!

4. Бедността е свързана с управлението на мафията.

5. One way ticket, но този път вие си тръгвате, а ние – оставаме!

6. Олигарски, върви си!

7. Културно е да си изхвърляш боклуците. Особено ако са в пармамента.

8. ОреШаро, пусни кокала! #фоставка

9. Орешарски, do you have balls?!!

10. Не съм тук, за да връщам ГЕРБ на власт. Тук съм, за да не дам държавата на олигархията!

PS: Тъй като през последните повече от 50 дни някои от снимките се превърнаха в абсолютен градски фолклор, част от авторите им остават неизвестни и за нас. Затова, молим да ни извините, ако виждате своя снимка, на която сме пропуснали да изпишем името Ви. Оставете коментар под материала и ще поправим тази наша грешка. Предварително благодарим за разбирането!

Коментари

коментар(а)