Новите технологии

1
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

Колко пъти сте си задавали въпрос, на който не сте получавали лесно отговор? Вероятно много пъти. А когато става дума за специализирани и технически въпроси, проблемът е още по-голям. Ще се постараем да получите отговор на въпроси, свързани с: ИЗОЛАЦИЯ, ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ, ЗЕЛЕНО СТРОИТЕЛСТВО, УСТОЙЧИВОСТ и др., които лесно ще разберете и ще Ви помогнат да вземете решения за своя дом. Наред с отговорите на най-често задаваните по темата въпроси ще имате възможността и Вие да поставяте своите питания от тези области, а отговорите ще публикуваме отново тук.

1. По какво каменната вата е по-добра от стиропора?

Минералната вата, независимо дали е стъклена или каменна, като строителен изолационен материал се добива от естествени суровини – камък или стъкло, с което се гарантира трайност и непроменимост на нейните свойства във времето.

Каменната вата, освен че изпълнява термоизолационни функции, е и шумоизолатор, и за разлика от стиропора е негорим материал; единствено фасадите с каменна вата могат да се разглеждат и определят като негорими фасадни системи.

Още една подробност за фасадите с вата е паропропускливостта – възможност стените с вата да „дишат”, което е съществено предимство пред другите видове топлоизолационни материали (напр. стиропорът има 30-40 пъти по-висок коефициент на дифузионно съпротивление срещу преминаването на водни пари от каменната вата).

2. Колко струва квадратният метър (материали + монтаж)?

Трудно е да се даде конкретен отговор на този въпрос, тъй като каменната вата е само един от компонентите на една контактна топлоизолационна фасадна система – има още лепила, декоративни мазилики, както и съпътстващи елементи (фибромрежа, дюбели, профили, лайсни и др.). Важно е също да се отбележи, че макар каменната вата да има по-висока стойност от стиропора, общата сметка за полагане на топлоизолация няма да е много по-висока, тъй като всички останали елементи и материали са почти същите. Но все пак ще се опитаме да дадем ориентировъчен отговор:

Материлите за фасадна изолационна система с каменна вата FKD-S с дебелина на плочите 8 см струват 15-20€ на квадратен метър. Към тях трябва да се прибавят и разходите за монтаж, но е много трудно да се посочи сума, тъй като тя зависи от сложността на обекта, брой и видове прозорци и врати, които усложняват монтажа, квадратурата, височина, на която се прави монтажа и др.

3. Колко енергия се пести с използването на вашите материали?

Всичко зависи от спецификата на Вашия обект. За да изчислите по-лесно колко ел. енергия и пари ще спестите, като си сложите изолация от минерална вата, използвайте нашия Калкулатор за консумация и икономия на ел. енергия.

Единственото правило, което винаги важи – колкото по-дебела е изолацията, толкова по-голямa е икономията. Също така инвестицията в топлоизолация се възвръща, в повечето случаи напълно, за период от 4 до 6 години в резултат на намаляването на сметките за отопление и за охлаждане през лятото.

4. Планирам да монтирам топлоизолация на вътрешна стена, която гледа на север. Какъв материал да използвам и възможно ли това изобщо да се направи?

Доколкото разбрахме от въпроса, Вие сте решили да поставите изолация от вътрешната страна на стената, затова и отговорът ще бъде въз основа на тази предпоставка. Изолация от вътрешната страна монтираме само когато това е единствената опция, т.е. когато поставянето на изолация от външната страна на стената е невъзможно или е изключително трудно (напр. ако живеете на 12-ия етаж в 20-етажен блок). Ако сте решили да слагате изолация вътре, предлагаме Ви следното:

Направете предстенна обшивка с конструкция за гипсокартон и кухината между профилите попълнете с минерална вата (каменна или стъклена). Важен момент е от вътрешната страна (от по-топлата страна на изолацията) да се постави паробариера, за да се предотврати проникването на водни пари в изолационния слой и появата на нежелани явления като мухъл, неприятни миризми и др.

След като монтирате паробариерата, поставете гипсокартонените плоскости и ги обработете съгласно правилата за този тип стенни облицовки (шпакловка, боядисване и др.).

Продуктите Knauf Insulation от минерална вата, които препоръчваме в този случай, са:

– Каменна минерална вата: KR SK или KR SK G

– Стъклена минерална вата: CLASSIC 037, CLASSIC 042

– Паробариера: LDS 200, LDS 35 (забележка – да се провери дифузията на водните пари в стената!)

Ако изолацията на Вашата вътрешна стена бъде поставена съгласно предложената технология, можем да кажем, че няма да има никакви негативни последици; наред с термоизолацията, която е основният мотив, ще имате и значително подобрение на звукоизолацията срещу външния шум, което се дължи на спецификата на минералната вата като изолационен материал.

Надяваме се, че отговорите на въпросите на потребителите ни са били от полза и на Вас.

Разбира се, ако и Вие имате въпроси, моля, изпращайте ги на имейл:

[email protected] , и в най-кратък срок ще получите отговор и ще видите нашите коментари по темата, допълнени в настоящата статия.