Цените на жилищата в Сингапур удариха рекорд

1
Добави коментар
yApple

Цените на жилищата в Сингапур са достигнали рекордно високи нива през второто тримесечие на фона на ускореното темпо на поскъпването им в предградията, предаде Bloomberg.

Индексът, който отразява цените на частните жилищни имоти през трите месеца до 30 юни, се е покачил с 1% до 215,4 пункта след повишението с 0,6% през първото тримесечие, според ревизирани данни на Агенцията за градско преустройство.

Темпото на увеличение на цените в предградията се е ускорило над два пъти.

През второто тримесечие цените на апартаментите в първокласните квартали са паднали с 0,2% спрямо отчетеното повишение от 0,6% през предходните 3 месеца. В предградията обаче те са нараснали с 3,8% в сравнение с 1,4% през предходните три месеца.

Търсенето в предградията се подсилва от местните жители, които се местят от апартаменти, построени от държавата, в частни жилища. Около 82% от сингапурците живеят в построени от местните власти апартаменти.

Рекордните цени на жилищата на фона на ниските лихви предизвикаха опасения от жилищен балон и накараха правителството да разшири започнатата преди 4 години кампания за ограничаване на спекулациите на втория по цени жилищен пазар в Азия. На 28 юни Сингапур въведе нови правила за отпускането на заеми за имоти на физически лица от финансовите институции.

През юни правителството повиши и гербовия налог за купувачите с 5 до 7%, като за хората с постоянно жителство налогът се плаща при покупката на първи дом. За сингапурците налогът се прилага при покупка на второ жилище.

По данни на Knight Frank и Citi Private Bank от миналата година Сингапур е вторият най-скъп пазар на жилища в Азия след Хонконг. Средната цена на жилищата в Хонконг е 28 300 долара/кв. м спрямо 25 600 долара/кв. м в Сингапур.