Тест драйв: Great Wall Hover H6

1
Добави коментар
yApple

Източник: Георги Тотев/ Div.bg

Часът е 10:30 сутринта. Денят е слънчев, времето е перфектно. Намираме се пред фамозните Litex Towers в центъра на София – дом на Litex Motors – българският автомобилопроизводител и официален партньор и представител на Great Wall Motors в страната. Пред внушителните сгради са паркирани пет чисто нови Hover H6 – върховият модел в SUV гамата на производителя. Автомобилите са лъснати до съвършенство и готови за целодневен тест драйв.

Аз и трима колеги имаме честта и удоволствието да разполагаме с Автомобил №2 – цвят Elegant Silver, по мои впечатления, оборудван с единствения наличен до момента за H6 в България 2-литров дизелов, редови двигател с мощност от 143 к.с. По данни на производителя този агрегат може да ускори H6 от 0 до 100 км/ч. за 11,4 секунди и да го изстреля до максимална скорост от 180 км/ч.

Георги Тотев/ Div.bg

Потегляме. Маршрутът е ясен, по него има няколко пункта, на които да се сменят хората зад волана. Аз ще карам втори, но преди да дойде моят ред, с колегите в автомобила разменяме няколко думи за първите си впечатления от колата. Всички сме изненадани от пространството в купето на Hover H6 – определено от Great Wall са се постарали шофьорът и пътниците в колата да се чувстват максимално свободно и да могат да се насладят на пътуването. Багажникът също е доста голям и с лекота би отговорил на нуждите на едно четиричленно семейство, потеглило на път.

Изминаваме първите 30-40 километра от центъра на София до първата спирка – бензиностанция на автомагистрала „Хемус“ без засечки. В един момент възникна въпрос за функционалността на старт-стоп системата, която като че ли не искаше да изгаси двигателя при спиране, но тези ни съмнения бяха разсеяни малко по-късно.

Георги Тотев/ Div.bg

Правим първата си спирка и аз сядам зад волана. Изпитвам леки затруднения докато се ориентирам в електрическите контроли за настройване на позицията на седалката, но щом успявам да се наместя, паля безпроблемно и потегляме отново.

Веднага ми прави впечатление трудността, с която се сменят предавките – механичната скоростна кутия на H6 изисква малко повече сила, за да вкара колата в желаната скорост – нещо, с което се свиква бързо, но би представлявало неудобство за дамите-шофьори. И все пак, първа – втора и напред. Колата ускорява с лекота и след секунди летим по магистралата. Определено поведението на автомобила по първокласните пътища на България е отлично. Hover H6 е стабилен на завоите по „Хемус“ и при движение с максималната разрешена скорост.

Наближава тунел и тук се сблъсквам с първия по-сериозен недостатък на машината – спирачката. Забавянето на хода от 130 до разрешените в тунела 80 км/ч. не се случва толкова лесно, колкото бихме очаквали за автомобил от такъв клас – педалът за спирачката определено изисква доста повече натиск от този, на който лично аз съм свикнал. Тук с предимство са по-здравите шофьори с по-тежък крак, за които това може би няма да се окаже проблем, но вероятно и другите ще успеят да нагодят стила си на шофиране към този аспект.

До сборния пункт в Ловеч не отчитам нещо друго – климатикът и аудио-системата в автомобила работят безпроблемно и комфортът е гарантиран. Пристигаме в Града на люляците последни от групата, но в добро настроение. Следва почивка, разходка из завода на Great Wall до село Баховица и втората част от тест драйва, която ще се проведе по избран от организаторите пресечен маршрут.

Георги Тотев/ Div.bg

Трасето е разположено на и около териториите на ловно стопанство „Бялка“ на няколко километра от Ловеч. Не шофирам аз, тъй като ми липсва опит зад волана в подобна обстановка, но наблюдавам с интерес поведението на автомобила, който подскача и се друса, но не ни предава по стръмния и каменист черен път през ловното стопанство. Неравностите по пътя не представляват проблем за мощния SUV и H6 автомобилите си проправят път в колона през гората.

Най-голямото препятствие идва на няколкостотин метра извън стопанството, където се налага да минем през дълбока локва с издълбани дълбоки коловози. В колоната сме последните с автомобил H6 като зад нас се движи единствено един Great Wall Steed. Колите пред нас се справят успешно с предизвикателството и идва наш ред. За съжаление, първият ни опит е неуспешен и засядаме в калните коловози. След кратка консултация в колата обаче се измъкваме от капана, благодарение на няколко умели завъртания на волана от страна на нашия водач и премерено подаване на газ в критичните моменти. Отново сме в движение и до края на офроуд маршрута не срещаме затруднения. Преди да излезем отново на шосето, ни очаква стръмен близо 60-градусов, каменист наклон, по който се спускаме бавно и с изключително внимание, но успешно.

Следва свободна програма, която използваме предимно за снимки, голяма част от които можете да намерите в нашата галерия. Пътят към София минава безпрепятствено и е време за равносметка.

Георги Тотев/ Div.bg

Събрани на едно място, наблюденията ми за Great Wall Hover H6 изглеждат по следния начин – един стабилен, просторен SUV, който не предлага лукса на по-известните и по-големите марки, добре познати на българина, но, предвид ценовия диапазон, в който е разположен, със сигурност ще заеме своето място на родния пазар. H6 не разполага със свръхпроходимостта на Steed, но едва ли ще закъсате с него, освен ако не предприемете необмислено офроуд приключение. Определено в дизайна на екстериора и интериора личи влияние от други популярни SUV машини, но крайният резултат е приятен за окото и по никакъв начин не създава усещане за ниско качество, дори напротив.

Серийното производство на новия флагман на Great Wall – Hover H6 в заводите на Litex Motors за България и Европа започва през есента на тази година. Автомобилът ще се появи в шест различни цвята – Ivory White, Elegant Silver, Modern Grey, Classical Black, Fashion Blue и Alluring Red, докато интериорът може да бъде решен или в бежово, или в черно. H6 ще се предлага на цени от 37 990 лв. (с вкл. ДДС) за варианта 4х2 и от 39 990 за 4х4 с базово оборудване. Ентусиастите, търсещи по-класно решение, могат да прибегнат към ниво на оборудване STAR (42 990 лв.) или Premium (43 990 лв.).

Георги Тотев/ Div.bg